Dohodu o kvótách dodržíme, řekl ministr zahraničí Zaorálek

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek Zdroj: CTK

Česko přijme závazky, které mu budou plynout z dohody v Radě Evropské unie o migrační krizi. Senátorům to dnes oznámil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Výslovně neřekl, zda se to bude týkat i povinných kvót na přerozdělování uprchlíků do zemí unie, které Česká republika dlouhodobě odmítá.

Uvedl ale také, že Evropská unie ani Česko nemohou přijmout libovolné množství uprchlíků a že kvóty by mohly znamenat pro Česko povinnost přijmout jich desetitisíce pod hrozbou sankce. „My na sebe vezmeme ty závazky, které nám z dohody v Evropě budou plynout, o tom by neměl nikdo pochybovat,“ uvedl Zaorálek. Podle něj jedině společný postup dá Evropské unii sílu se s přílivem uprchlíků vyrovnat.

Povinné kvóty v úterý přes odpor Česka, Slovenska, Maďarska a Rumunska schválili ministři vnitra zemí Evropské unie. Lubomír Zaorálek poznamenal, že pro jednotlivé země se nestanovil strop pro počet uprchlíků. Původní návrh na kvóty se ale změnil, povinné kvóty mají být jen dočasné, a proto úterní rozhodnutí nelze označit zjednodušeně za českou prohru, podotkl Zaorálek.

K českému postoji poznamenal, že jeho cílem nebylo něco bourat, ale přivést evropské partnery k debatě o klíčových věcech. Zaorálek zdůraznil nutnost budování přijímacích středisek pro běžence kvůli rozlišení uprchlíků před válkou a ekonomických migrantů a zvýšení ochrany vnějších hranic schengenského prostoru, které nesmí trvat měsíce.