DSA se kvůli tendru na leteckou záchranku obrátí na ÚOHS, stát prý porušil vlastní podmínky

Letecká záchranná služba společnosti DSA

Letecká záchranná služba společnosti DSA Zdroj: David Modry, www.zachrannasluzba.cz, Wikimedia Commons

Leteckou záchranku má v Česku provozovat i rakouská společnost Helikopter Air Transport, která se nyní zabývá hlavně údržbou a úpravami záchranářských vrtulníků z celé Evropy
Vrtulník firmy DSA
Air - Transport Europe
Slovenská letecká záchranná služba
Letecká záchranná služba DSA
6
Fotogalerie

Firma DSA, jejíž námitky k tendru na provozovatele letecké záchranné služby ministerstvo zdravotnictví odmítlo, se obrátí na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Podle místopředsedy představenstva DSA Daniela Tučka hodnoticí komise při posuzování nabídek nerespektovala vlastní zadávací podmínky.

"Komise prokázala hrubou neznalost civilních leteckých předpisů, nerespektovala vlastní zadávací podmínky, takže to je důvod, proč připravujeme podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže," řekl Tuček. Firma musí podnět odeslat do deseti dnů od doručení, tedy do čtvrtku. Firma chce podle Tučka docílit toho, aby se posuzování vrátilo komisi, která nabídky odborně posoudí.

Ministerstvo zdravotnictví už dříve uvedlo, že do rozhodnutí ÚOHS konečné výsledky tendru nevyhlásí.

Podle doporučení komise by DSA, která nyní provozuje čtyři stanoviště letecké záchranné služby, měla mít nově dvě. Doplnit by ji měla slovenská Air Transport Europe (ATE) a rakouská Helikopter Air Transport. Poprvé by tak tuto službu zajišťovaly v Česku i firmy ze zahraničí. DSA chtěla provozovat i ostatní stanoviště, o něž se soutěžilo, proto zpochybnila vítězství slovenské a rakouské firmy. Ministerstvo zdravotnictví ale její námitky zamítlo. Zahraniční firmy se práva na odvolání vzdaly.

Výběrové řízení s předpokládanou hodnotou 1,2 miliardy korun bez DPH by mělo zajistit provozovatele šesti základen letecké záchranné služby v letech 2017 až 2020. Zbylé čtyři bude od příštího roku provozovat stát. Jediným kritériem výběru byla cena.

Nyní provozují osm z deseti základen letecké záchranné služby v Česku (Ostrava, Olomouc, Brno, Jihlava, Liberec, České Budějovice, Hradec Králové a Ústí nad Labem) firmy Alfa-Helicopter a DSA, kterým koncem roku vyprší smlouva. Základny v Praze a Plzni mají policie a armáda, nově by měly převzít i základny v Českých Budějovicích a Brně. Alfa-Helicopter už dříve oznámila, že ukončí činnost.