Důvěra v českou ekonomiku ukazuje na setrvale dobrý stav

Továrna Hyundai v Nošovicích

Továrna Hyundai v Nošovicích Zdroj: Anna Vackova

Důvěra v českou ekonomiku se v květnu meziměsíčně mírně zvýšila o 0,4 na 10,4 bodu. Pohled na delší řadu ukazuje, že důvěra v ekonomiku se pohybuje neustále mezi 7 a 12 body, což je průměrná hodnota a fakticky odpovídá stavu, v jakém je nyní ekonomika. V posledních třech měsících je prakticky bez hnutí okolo 10 bodů. Znamená to, že podnikatelé i spotřebitelé vnímají situaci relativně dobře.

„Ve srovnání s tím, jaká byla situace v roce 2013, jde o zásadně lepší situaci,“ komentuje situaci analytik společnosti Home Credit Michal Kozub.

Zatímco celkový index je takřka beze změny, tak při rozčlenění na podnikatele a spotřebitele je vidět rozdíl. „Důvěra spotřebitelů v posledních čtyřech měsících mírně klesá. V lednu byla na svém maximu, a od té doby se postupně po desetinkách zmenšuje. A to i přesto, že nezaměstnanost dále klesá a inflace nijak zásadně neroste. Prvotní impuls, který přineslo ekonomické oživení, odezněl a tak se důvěra vrací k normálu,“ upřesnil Kozub.

Není to ale podle analytikla důvod k panice: „Tak silná důvěra v ekonomiku, jako byla před několika měsíci, byla nadhodnocená a dlouhodobě neudržitelná. Proto současný pokles je spíše návrat k normálním hodnotám než vyjádření nedůvěry. Obavy spotřebitelů z růstu cen nebo růst nezaměstnanosti nijak nerostou.“

Pozitivní průmysl a služby

Důvěra v českou ekonomiku se v květnu naopak zvýšila zásluhou pozitivních očekávání firem v průmyslu a ve službách. Průmyslové podniky zažívají příznivé odvětví díky rostoucí zahraniční i domácí poptávce a pro následující měsíce zůstávají velmi pozitivně naladěné.

„Vzhledem k už tak velmi vysokému růstu průmyslové produkce, která je de facto motorem celé ekonomiky, jde o jasný signál, že se na průmysl budeme moci spoléhat i nadále. Ostatně nejen měkké ukazatele v podobě důvěry, ale i silné zakázky tento výhled jednoznačně potvrzují,“ přidal komentář analytik ČSOB Petr Dufek.

„Celkově vyznívají průzkumy důvěry v ekonomice stále pozitivně. Ukazují optimismus firem, který se zrcadlí v ochotě investovat a nabírat nové zaměstnance. Je to nepochybně dobrá zpráva z pohledu dalšího ekonomického růstu českého hospodářství,“ zakončil Dufek.

Salda indikátorů důvěry (v procentech)
Ukazatelkvěten 2014 duben 2015květen 2015
Podnikatelé celkem 9,9 11,9 12,7
Průmysl4,3 3,0 3,3
Stavebnictví -39,0 -16,0 -16,0
Obchod 12,7 21,0 20,7
Služby 25,0 27,0 28,7
Spotřebitelé -4,0 2,0 1,3

Zdroj: ČSÚ