Dvořák končí v pražském dopravním podniku

Martin Dvořák

Martin Dvořák Zdroj: 7 Jiri Kotatko

Ředitel pražského dopravního podniku Martin Dvořák končí ve funkci. Primátor Bohuslav Svoboda dnes přijal jeho rezignaci. V pozici generálního ředitele chce Dvořák skončit příští týden a na postu předsedy představenstva na konci roku či v lednu. O jeho konci se v posledních dnech spekulovalo v souvislosti se vznikem nové pražské koalice. Kdo bude pověřen řízením podniku nebo kdy bude vyhlášeno výběrové řízení na nového ředitele, nechtěli zástupci města říci.

„Jednal jsem s panem Dvořákem a pan ředitel mi nabídl rezignaci,“ řekl Svoboda. Přijal ji i přesto, že si je vědom, že hospodářské výsledky dopravního podniku jsou v současné době nejlepší za několik posledních let, uvedl. „Permanentní spekulace, Dvořák ano, ne, má zůstat, nezůstat, takto se nedá fungovat,“ řekl Dvořák. Podle něj nelze bez reálné politické podpory podobnou pozici zastávat. Na jeho odchod ale prý nikdo z politiků netlačil.

„Beru to jako velmi dobré stanovisko a kvituji to s povděkem,“ dodal Svoboda k Dvořákově rezignaci. Dvořák mu prý svou nabídku zdůvodnil mimo jiné tím, že se již po pěti letech ve vedoucí funkci cítí unaven. Primátor dodal, že změna ve vedení byla nutná i kvůli tomu, že dopravní podnik bude potřebovat „nové koncepční řešení“.

Kdo se stane novým ředitelem, Svoboda neuvedl. „Víme, že jmenování nového člověka musí být co nejrychlejší. Na druhou stranu musíme vybrat někoho kvalitního. A rozhodně bych nepovažoval za vhodné podřídit kvalitu času,“ řekl na tiskové konferenci Svoboda.

Podle Dvořáka bude v podniku nadále fungovat současný manažerský tým a není důvod, aby tito lidé odcházeli. „Jeden možná dva se vymění, ale to manažerské gró zůstává,“ doplnil. Zatím prý se nezabývá tím, kde by chtěl v budoucnu působit. „Mám jediný cíl, a to si odpočinout,“ řekl novinářům.

O pravděpodobném konci Dvořáka se začalo mluvit poté, co se v Praze změnila koalice a na radnici nově vládne s občanskými demokraty TOP 09 namísto ČSSD. Někteří zástupci TOP 09 avizovali, že budou chtít ve vedení DPP změny.

V úterý již pražští radní vyměnili několik členů dozorčí rady pražského dopravního podniku. Z orgánu odvolali tři starosty z ODS Milana Richtra, Dalibora Mlejnského a Marka Ječménka a dále bývalého náměstka primátora Antonína Weinerta (ČSSD).

O odchodu Dvořáka se mluvilo už na jaře 2010, kdy byl odvolán z představenstva podniku. Nakonec ale svou pozici ustál. On sám tvrdí, že o své rezignaci uvažoval několikrát, naposledy prý letos na podzim, když začaly diskuse o financování dlouhodobých závazků dopravního podniku.

Dopravní podnik hlavního města Prahy je největší městskou firmou, ročně dostává z rozpočtu hlavního města více než deset miliard korun. Má přes 10.000 zaměstnanců. Podle rozpočtu, který tento týden schválili radní, dostane v příštím roce na provoz o 617 milionů korun méně.