Elektronizace státních zakázek drhne už na startu

peníze, koruny

peníze, koruny Zdroj: profimedia.cz

Příprava elektronického zadávání veřejných zakázek nejde tak, jak si stát naplánoval. První fáze takzvaného Národního elektronického nástroje (NEN) se měla původně rozjet už v tomto čtvrtletí. Je však zřejmé, že pilotní verze systému nezačne dřív než v září, zahájení ostrého provozu pak odhaduje ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) na 1. leden 2014. Navíc se ne právě zanedbatelně zkomplikovala možnost nechat si podstatnou část peněz, které stál vývoj systému, proplatit z evropských fondů.

Přípravu elektronického systému ztížila novela zákona o veřejných zakázkách platná od loňského dubna. „Řadu nových ustanovení zákona jsme znali a očekávali, ale významné změny se odehrály i v průběhu legislativního procesu. Celkový rozsah změn byl tedy větší, než jsme očekávali. Šíře úprav se negativně promítla do možnosti čerpání peněz z integrovaného operačního programu, jednání o změnách byla a jsou velmi komplikovaná,“ řekla včera deníku E15 mluvčí MMR Jana Jabůrková. Evropské fondy mají uhradit většinu — celých 85 procent — ze 147 milionů korun, které stál vývoj systému.

Kvůli zpoždění rozjezdu NEN se na začátek příštího roku posune také spuštění státních elektronických aukcí, které jsou na Národní elektronický nástroj navázané. Prostřednictvím těchto aukcí chce stát nakupovat komodity typu počítačů, aut nebo energií. Od Národního elektronického nástroje si stát slibuje efektivnější pořizování služeb nebo stavebních prací.

Vývoj NEN stál i s opčním právem pro vítěze přibližně 147 milionů korun, a to bez daně z přidané hodnoty. Tuto zakázku vyhrála už loni na jaře společnost Datasys.

Druhý a stále ještě neukončený tendr vypsal rezort místního rozvoje na provoz elektronického systému po dobu pěti let. Předpokládaná hodnota této zakázky je 250 milionů korun. Provozní náklady ale v tomto případě půjdou výhradně na vrub české státní pokladny, protože unijní pravidla neumožňují dotovat provoz systému z integrovaného operačního programu.

Velký návrat karlovarské losovačky?