Erdogan do Prahy přivezl delegaci byznysmenů

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan Zdroj: ctk

Do Česka po více než pěti letech zavítal turecký premiér Recep Tayyip Erdogan v doprovodu necelé stovky byznysmenů. S premiérem Petrem Nečasem mluvili nejen o přijetí Turecka do Evropské unie, ale také o možnostech pro české firmy v Turecku.

„Česká republika patří mezi tradiční podporovatele integračního úsilí do EU a my nadále zastáváme postoj, že Turecko by po splnění přístupových kritérií mělo mít možnost stát se plnoprávným členem EU,“ řekl Nečas na setkání v pražském hotelu Hilton. Turecko o vstup do EU usiluje několik desítek let.

S Erdoganem přijely významné firmy – například Turkcell, největší turecký operátor s 34 miliony klientů. „Jsou tu firmy, které jsou lídry ve svých oborech,“ uvedl pro deník E15 Ridvan Sen, ředitel firmy CETIAD, která sdružuje turecké a české podnikatele.

Turečtí podnikatelé se díky setkání premiérů dozvědí, že Česká republika vůbec existuje. České firmy zase mohou využít turecké obchodní dovednosti v mnoha zemích, uvedl Sen. Turecké firmy mohou nabízet české zboží například na Blízkém východě.