Ester Ledecká neví, zda bude závodit. Svaz lyžařů jí prý hrozí blokací přihlášek i peněz

Ester Ledecká, hrdinka ze zimní olympiády v jihokorejském Pchjongčchangu

Ester Ledecká, hrdinka ze zimní olympiády v jihokorejském Pchjongčchangu Zdroj: Foto Blesk - Barbora Reichová

Ester Ledecká na trati paralelního obřího slalomu ve švýcarském Scuolu
Ester Ledecká se raduje z triumfu v paralelním obřím slalomu ve Scuolu
Ester Ledecká předvedla v tréninku skvělý výkon
Ester Ledecká v cíli sjezdu při finále Světového poháru
Ester Ledecká dojela ve sjezdu v Aare jedenáctá
7
Fotogalerie

Spory mezi snowboardistkou a lyžařkou Ester Ledeckou a Svazem lyžařů České republiky (SLČR) nabírají na obrátkách. Ledecká nyní trénuje v Chile a podle svých slov je ve velké nejistotě. Ani po dlouhodobém vyjednávání se svazem totiž nedošlo k podpisu její reprezentační smlouvy. SLČR nicméně odmítá, že by Ledecké bránil závodit.

Dvojnásobná olympijská vítězka, dvojnásobná mistryně světa a držitelka tří Velkých křišťálových glóbů se obává že jí SLČR zbaví statusu reprezentanta, zastaví veškeré financování její přípravy a vyzve ke stejnému postupu i Český olympijský výbor a její oddíl ASC Dukla.

„Ve čtvrtek jsem odletěla na tradiční tréninkový kemp do Chile, kde se chci zúčastnit i několika závodů. Jenže Svaz lyžařů ČR mi vyhrožuje blokací přihlášky na tamní závody. Jsou pro mě dobrým testem před startem sezony,“ říká Ledecká.

Důvody sporu nechce David Trávníček, šéf agentury Sport Invest, která Ledeckou zastupuje, zatím s ohledem na stále probíhající jednání blíže specifikovat. „Spor není pouze o jednom bodu smlouvy, jde o několik podstatných oblastí spolupráce. Snažili jsme se jednat, ale svaz se chová vůči Ester ultimativně. Až se mi zdá, že ji chce zastrašit s cílem donutit ji proti její vůli k podpisu nevýhodné smlouvy,“ dodal Trávníček.

Problém si uvědomuje i Svaz lyžařů, ale ten je ve svém vyjádření zdrženlivý. „Zítra mimořádně zasedne Výkonný výbor svazu jehož hlavním tématem bude záležitost s Ester Ledeckou,“ uvedl tiskový mluvčí SLČR Tomáš Haisel s tím, že do rozhodnutí výkonného výboru nebudou poskytovány žádné informace. Šéf alpského úseku Ladislav Forejtek ovšem podle serveru iSport popírá, že by svaz bránil Ledecké závodit. „Panebože, co je to za nesmysl? Já nevím, co k tomu říct,“ říká Forejtek.