Evropu čeká rušná sobota: Odpůrci islamizace chystají demonstrace

ilustrační foto - První výročí hnutí Pegida v Drážďanech

ilustrační foto - První výročí hnutí Pegida v Drážďanech Zdroj: ctk/ap

Ve čtrnácti evropských zemích včetně Česka se budou v sobotu konat koordinované demonstrace proti údajné islamizaci Evropy. Lidé nespokojení s evropským řešením současné migrační krize projdou pod heslem "Pevnost Evropa" kromě Prahy také centry Drážďan, Varšavy, Bratislavy, Štýrského Hradce, Amsterodamu či Tartu.

Kolik se jich demonstrací zúčastní, zatím není jasné, organizátoři ale počítají s desetitisíci příznivců. Podle médií se v sobotu může rozhodnout o další budoucnosti hnutí, která za akcemi stojí, včetně asi nejznámější německé Pegidy.

Hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) pořádá demonstrace v centru saských Drážďan už více než rok. Postupně se přidávala i další německá města. V posledních měsících ale začalo příznivců na akcích hnutí ubývat, s výjimkou protestu po listopadových teroristických útocích v Paříži, kdy do centra Drážďan přišlo na 12 tisíc lidí.

Na konci ledna se zástupci Pegidy jako hlavního organizátora setkali v Roztokách u Prahy se zástupci více než desítky podobně smýšlejících stran a organizací, včetně českého Bloku proti islámu a Úsvitu-Národní koalice. Účast na sobotních demonstracích tehdy odhadovaly na tisíce až desetitisíce lidí.

Jsou Evropané nuceni se "podřídit"?

V takzvané pražské deklaraci vyzvala hnutí k boji za svobodu a proti nepřátelům Evropy, jejichž ideologií je prý politický islám. Podle členky vedení Pegidy Tatjany Festerlingové nezbývá Evropanům nic jiného, než se podřídit, nebo povstat. Demonstrace nejrůznějších protiislámských a protiimigračních hnutí se budou v sobotu kromě Drážďan a Prahy konat i v Kodani, Amsterodamu a estonském Tartu. Vůbec první demonstraci chce zorganizovat rovněž irská odnož Pegidy. Protesty se budou konat i v Itálii, Švýcarsku, Finsku a Bulharsku.

Ve Francii se budou protestní akce konat ve městech Montpellier, Bordeaux a Saint-Brieuc. Demonstraci v Calais ovšem úřady zakázaly. Poblíž tohoto přístavního města je totiž tábor s tisícovkami přistěhovalců, kteří se snaží dostat do Británie a kolem kterých se již udála řada incidentů a násilností.

Slováci nepřizvali kontroverzního Kotlebu

Na Slovensku je hlavním organizátorem demonstrace na Náměstí Milana Rastislava Štefánika hnutí Odvaha - Velká národní a proruská koalice. Její šéf Stanislav Martinčko nedávno uvedl, že odmítá spolupráci s extremisty, a proto na pódium nepřizval kontroverzního banskobystrického hejtmana Mariána Kotlebu ani nikoho z jeho blízkých. Podle odborníka na extremismus a politologa Tomáše Nociara, citovaného serverem Aktuality.sk, nebude mít demonstrace na nadcházející parlamentní volby na Slovensku pravděpodobně žádný vliv.

V Polsku by se měly protesty konat hned ve třech městech: ve Varšavě, Vratislavi a Krakově. Právě v polské metropoli by měla promluvit i jedna z vůdčích postav Pegidy Festerlingová. Ve Vratislavi úřady očekávají setkání několika stovek lidí v 15:00. Primátor Rafal Dutkiewicz prohlásil, že v ulicích bude zvýšené množství policistů a při jakémkoli porušení zákona bude shromáždění ukončeno.

Do Basileje dostal pozvání i Le Pen

V rakouském Štýrském Hradci (Graz) policisté počítají s účastí 200 až 300 příznivců místní odnože Pegidy. Za místo protestu si vybrali okrajovou čtvrť Andritz, kde před časem v bývalém domově pro seniory vznikla ubytovna pro běžence. V Británii protest organizuje protiislamistická Anglická obranná liga (English Defence League) v čele s Tommym Robinsonem. Pozvání do švýcarské Basileje dostal i francouzský krajně pravicový politik Jean-Marie Le Pen. Údajně ho to potěšilo, avšak ze zdravotních důvodů přijet odmítl.

Na mnoha místech protestů se budou konat i demonstrace odpůrců protiimigrantských hnutí. Například v Drážďanech odhaduje policie jejich počet na 10 tisíc. Příznivců Pegidy by se v saské metropoli mohlo v sobotu sejít asi ještě o 5000 více.

Drážďany čekají 25 tisíc demonstrantů
Německá policie očekává, že se v sobotu na demonstraci hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) sejde v Drážďanech na 15 tisíc lidí, v plánu je také řada protidemonstrací s asi 10 tisíci předpokládanými účastníky. Na bezpečnost bude dohlížet asi tisícovka policistů.
Policie má informace o tom, že do saské metropole se chystají přívrženci krajní pravice, na sobotu se mobilizují i levicoví extrémisté. Úřady se kvůli očekávanému příjezdu radikálů obávají, aby se neopakovala situace z Lipska, kde loni v prosinci doprovázely protidemonstrace levičáků násilnosti. Zraněno při nich bylo asi 40 policistů.
Do ulic Drážďan byla povolána tisícovka policistů, což je podle některých málo. Například loni v říjnu dohlížel na výroční demonstraci Pegidy takřka dvojnásobný počet policistů. Saský ministr vnitra Markus Ulbig uvedl, že policejní kapacity jsou v celém Německu omezené, proto je nutné vycházet z reality. V této souvislosti zmínil karneval v Porýní, který na sebe váže značný počet policejních sil, neboť se letos koná za zpřísněných bezpečnostních podmínek.