Exředitel Central Group napadne ve Štrasburku délku své vazby

Bývalý výkonný ředitel Central Group Aleš Novotný u soudu

Bývalý výkonný ředitel Central Group Aleš Novotný u soudu Zdroj: ctk

Bývalý výkonný ředitel developerské společnosti Central Group Aleš Novotný, který byl nepravomocně odsouzen za téměř dvousetmilionové daňové úniky, se obrátí na Evropský soud pro lidská práva. Důvodem je délka jeho vazby, jež trvá téměř tři roky.

Novotného právník Libor Kapalín to řekl poté, co pražský vrchní soud zamítl žádost jeho klienta o propuštění z vazební věznice. Novotný už strávil ve vazbě dva roky a deset měsíců.

Podle údajů Vězeňské služby, které v pátek Kapalín předložil soudu, je v současné době takto dlouho drženo v českých vazebních věznicích pět lidí. Advokát proto žádal, aby byl jeho klient propuštěn na svobodu, s tím, že Novotného bratr je ochoten složit kauci ve výši půl milionu korun.

Značné průtahy ve řízení prý způsobil soud prvního stupně. Sám Novotný prohlásil, že na svobodě by nikam neutekl, protože nechce zahodit poslední šanci neztratit svou rodinu. „Neumím si představit, že bych se do konce života skrýval,“ podotkl.

Falešné faktury za fiktivní služby
Obžaloba tvrdí, že Novotný v letech 2004 až 2010 úmyslně vkládal do účetnictví Central Group stovky falešných faktur za fiktivní propagační nebo marketingové služby. Spolu s dalšímu pachateli tak krátili daň z přidané hodnoty a snižovali daňový základ pro výpočet daně z příjmu. Podle nepravomocného rozsudku pražského městského soudu, který Novotnému uložil 8,5 roku vězení, se tak Novotnému podařilo zkrátit daň o 163 milionů a o zkrácení dalších 20 milionů se pokusil.

Soudní senát však dospěl k závěru, že obava z útěku Novotného do ciziny stále trvá. „Lze ho propustit na svobodu, ale je třeba vytvořit dostatečnou záruku toho, že se nebude skrývat a nebude utíkat… pět set tisíc korun dostatečnou zárukou není,“ prohlásil předseda senátu Jiří Hnilica. Kauci proto stanovil na pět milionů. Podle advokáta však Novotný takovou částku nemá k dispozici, a zůstane tedy ve vazbě.

Kapalín chce v reakci na dnešní rozhodnutí vrchního soudu podat také stížnost k Ústavnímu soudu. Vadí mu, že pobyt jeho klienta už překročil nejvyšší přípustnou dobu povolenou zákonem, a to kvůli ustanovení, podle kterého se do této doby nezapočítává čas mezi vyhlášením nepravomocného rozsudku a jeho případným zrušením odvolacím soudem.