Fagan roznášel kopie žaloby kvůli předválečným dluhopisům

Edward Fagan

Edward Fagan Zdroj: ctk

Americký právník Edward Fagan dnes roznášel kopie své žaloby, kterou podal u floridského soudu na Česko i některé osoby kvůli dluhopisům Karlových Varů a údajné diskriminaci jejich vlastníků. Kromě českého státu je mezi žalovanými Česká národní banka, ministr financí Miroslav Kalousek, jeho náměstek Jan Gregor, město Karlovy Vary a jeho primátor Petr Kulhánek. Fagan novinářům řekl, že délku procesu odhaduje na rok a půl s tím, že ho lze zastavit, pokud se s ním žalované strany dohodnou.

V Karlových Varech Fagan odevzdal žalobu v podatelně magistrátu. O setkání s primátorem nestál. Kopie žalob donesl rovněž na ministerstva financí a spravedlnosti v Praze. Dožadoval se setkání s Miroslavem Kalouskem nebo s jeho náměstkem Janem Gregorem, případně s šéfem zahraničního protokolu Petrem Poláčkem. Když se mu dostalo odpovědi, že všichni tři jsou zaneprázdněni, nechal ministru Kalouskovi alespoň vzkaz. Kolem Fagana se mezitím vytvořil hlouček lidí, kteří mu kvůli jeho požadavkům rozhodně nevyjadřovali sympatie. Nedošlo však k žádnému incidentu.

Žalobou se Fagan domáhá nejen proplacení dluhopisů, které podle něho mohou vynést jejich držitelům až deset miliard korun, ale rovněž změny české legislativy. Podle Fagana v ní nejsou dostatečně ochráněna práva zahraničních investorů. „Tenhle proces vše může změnit,“ tvrdí Fagan.

Fagan by revidoval i Benešovy dekrety

Americké soudy sice podle Fagana nemohou přimět český stát k tomu, že má dluhopisy proplatit, ale jeho verdikt může ukázat, že česká legislativa není v pořádku. Dokonce uvedl, že by se v tomto případě mohlo debatovat i o revizi Benešových dekretů.

Ministerstvo financí provedlo právní analýzu a rešerši všech historických dokumentů z archivu České národní banky a Národního archivu. Prostudovalo i právní podklady z USA. Z této analýzy vyplývá, že se někdejší Československá socialistická republika se závazky vyplývajícími z dluhopisů už vypořádala, a to odděleně jako součást takzvaného tuzemského a zahraničního bloku. Podle ministerstva nejde o první pokus Fagana uplatňovat nároky z dluhopisů vydaných evropskými emitenty před druhou světovou válkou.

V soudních sporech ve státu New York, ve kterých Fagan vystupoval nejprve jako právní zástupce a později jako žalovaná strana, byly podle ministerstva tyto nároky zamítnuty mimo jiné právě kvůli uplynutí promlčecích lhůt. Fagan to komentoval jako zavádějící a nepravdivé. Podstata karlovarského případu podle Fagana spočívá v tom, že z USA bylo po druhé světové válce vráceno do Česka zlato zabavené nacistům s tím, že za to budou proplaceny veškeré platné dluhopisy. A to se nestalo, konstatoval.