Favoritem na pražského primátora je Nouza z TOP 09

Jiří Nouza, který dostavbu tunelu Blanka řídí poslední rok

Jiří Nouza, který dostavbu tunelu Blanka řídí poslední rok Zdroj: Martin Pinkas

V kuloárech pražské politiky vzešel nový favorit na post pražského primátora. Podle několika zdrojů týdeníku Euro jím má být bývalý náměstek primátora a současný zastupitel za TOP 09 Jiří Nouza.

Vzniká tak koalice na půdorysu TOP 09, ČSSD a budoucích odpadlíků z ANO, kteří patří ke křídlu Radmily Kleslové. Těch je v současnosti minimálně 10, současná primátorka Adriana Krnáčová má na své straně nejspíš pět zastupitelů z Babišovy strany.

Dá se očekávat, že Andrej Babiš v sobotu dostojí svým slovům a pražskou buňku ANO rozpustí, vzniku nové koalice by tak již nic nebránilo. Není vyloučeno, že nová koalice se opře i o hlasy některých zástupců Trojkoalice.

Lídrovi její kandidátky a starostovi Prahy 4 za stranu Zelených údajně Nouza nevadí a sám mu post dokonce nabídnul. Není tak vyloučeno, že mu vysloví minimálně tichou podporu.

Nemilé překvapení

Podle zdrojů týdeníku Euro byla připraveným scénářem vlády nad Prahou překvapena i část samotné TOP 09. A to nemile. Předseda její pražské organizace Jiří Koubek a člen vyjednávacího týmu reagoval tím, že takovou koalici v tuto chvíli vylučuje.

„Ještě jsme nevyčerpali mnohem lepší varianty. My opravdu chceme, aby koalice vydržela další tři roky a to u té, kterou popisujete, nejde zaručit. Kdybychom chtěli hrát třetí housle v koalici, už bychom tam byli. Raději jsme byli první housle v opozici. Stačilo poukazovat na chyby té minulé a ona se rozložila sama,“ řekl týdeníku Euro Koubek a potvrdil, že nastíněná varianta byla na pořadu už v létě.

Tehdy ovšem ještě nebylo ANO ve fázi nezadržitelného rozpadu a jeho šéf Andrej Babiš sňatek hnutí s TOP 09 hlasitě vylučoval. A to už dnes neplatí.

„Andrej Babiš si evidentně uvědomil, že složit vládu v Praze půjde i bez ANO,“ glosoval jeho názorový obrat Koubek. Babišův úhlavní politický rival na celostátní úrovni Miloslav Kalousek do pražské politiky veřejně nezasahoval. Na dotaz, zda souhlasí s koalicí TOP 09, ČSSD a části ANO odpověděl, že jde o velmi špatné informace.

Nová varianta koalice

Ve hře jsou samozřejmě i hlasy ODS. Raději než s ANO nebo ČSSD by se tato pravicová strana spojila s TOP 09, která je jejím přirozeným partnerem i na celorepublikové úrovni. Pokud by se domluvila také s klubem nezávislých (Tomáš Hudeček, Eva Vorlíčková a Michal Růžička), s Trojkoalicí a částí ANO, máme na stole další možnou variantu vlády nad Prahou.

Andrej Babiš údajně dovolil jednat ANO i s TOP 09 poté, co mu Petr Dolínek (ČSSD) v novinách v úterý doporučil, aby se staral o Průhonice a přestal zasahovat do dění v Praze, což mělo naopak ze hry vyřadit socialisty. Pro ODS připadá v úvahu pouze tichá podpora, což by umožnilo Pirátům aktivní účast v koalici. Ti ji totiž v minulosti podmínili právě tím, že v ní nebude zprofanovaná ČSSD a ODS.

Koalice byla v těžké krizi po odvolání radních
Výběr hlavních událostí v koalici na pražském magistrátu (koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice - SZ, KDU-ČSL a STAN - dnes definitivně skončila):
10. a 11. října 2014 - Komunální volby v Praze vyhrálo ANO před TOP 09, Trojkoalicí (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN), ODS, ČSSD, KSČM a Piráty. Vytvořená koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice obsadila v pětašedesátičlenném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů.

26. listopadu 2014 - Novou pražskou primátorkou byla zvolena Adriana Krnáčová z hnutí ANO.

16. ledna 2015 - Ministerstvo pro místní rozvoj odeslalo Praze rozhodnutí o pozastavení účinnosti pražských stavebních předpisů. Stalo se tak po bouřlivé roztržce, kterou kvůli regulaci reklamy, kterou předpisy přinášely, vyvolala billboardová lobby. Ministerstvu vadilo mimo jiné to, že předpisům chybělo schválení Evropské komise.

3. února 2015 - Pražské ANO a ČSSD požádaly o odchod náměstka primátorky Matěje Stropnického (Trojkoalice/SZ). V lednovém hlasování zastupitelů ohledně tendru na odpady za 13 miliard korun Stropnický pro návrh ruku nezdvihl. Koalici nakonec zachránila nezařazená zastupitelka Monika Krobová Hášová.

17. února 2015 - Rada hlavního města Prahy po čtvrt roce od uzavření koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice schválila její programové prohlášení.

- Členové koalice našli smír v dohodovacím řízení ohledně stavebních předpisů. Rada schválila jejich novelizaci. Nové znění předpisů bylo přijato až v srpnu, v půlce září je Praha poslala ministerstvu pro místní rozvoj.

24. března 2015 - Radní odložili rozhodnutí o případném podání trestního oznámení na Stropnického, městu se nelíbí jeho údajná pochybení v souvislosti s novelizací stavebních předpisů. Stropnický na facebookový profil napsal, že se stal obětí „šikany“ ze strany magistrátu.

30. března 2015 - Opoziční klub zastupitelů TOP 09 a nezávislých vyzval Krnáčovou, aby odstoupila z funkce. Hrubě prý porušila zákony i zájmy Prahy tím, že ve sporu o nájem Škodova paláce vybírala právníky na doporučení protistrany.

13. dubna 2015 - Zastupitelský klub TOP 09 podal trestní oznámení na Krnáčovou kvůli výběru právníků v kauze Škodova paláce. O den později se TOP 09 a ODS nepodařilo prosadit návrh na její odvolání.

20. dubna 2015 - Stropnický oznámil, že koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice po několika týdnech ukončila spor, který kvůli němu vedla. Ostatní členové koalice ale tuto informaci odmítli.

9. června 2015 - Pražští radní schválili znění nových stavebních předpisů. Novela zamířila do připomínkového řízení, vyjádřit se tak k nim měly mít možnost všechny městské části.

18. června 2015 - Trojkoalice vyvolala dohodovací řízení (slouží k vyjasnění neshod) s ANO a ČSSD. Odůvodnila to porušením smlouvy při hlasování o novele vyhlášky o hazardu.

24. června 2015 - Vedení pražského ANO vyvolalo dohodovací řízení s Trojkoalicí; její zastupitelé prý porušili koaliční smlouvu, když nehlasovali pro koaliční návrhy.

11. srpna 2015 - Radní neschválili ani jeden z klíčových materiálů, které předkládal Stropnický. Problematiku pražských stavebních předpisů převzala místo něj do gesce primátorka Krnáčová.

20. srpna 2015 - Pražské ANO a ČSSD začaly v reakci na Stropnického vystupování v médiích požadovat jeho odvolání.

2. září 2015 - Předseda magistrátního klubu ANO Michal Hašek řekl, že Trojkoalice nedodržuje koaliční smlouvu a setrvání Stropnického v radě je neudržitelné. Stropnický předtím přišel o další kompetence.

3. září 2015 - Trojkoalice označila odebrání kompetencí Stropnickému za porušení koaliční smlouvy ze strany ANO a ČSSD.

23. října 2015 - Zastupitelé odvolali z funkce čtyři z 11 radních. Náměstka Stropnického (SZ) a radní Michala Haška (ANO), Hanu Novákovou a Irenu Ropkovou (obě ČSSD).

- Podle Krnáčové z ANO a podle sociálních demokratů koalice ČSSD, ANO a Trojkoalice a STAN) trvá a měla by pokračovat, podle Trojkoalice už svazek není funkční.

27. října 2015 - Starostka Prahy 10 a donedávna místopředsedkyně hnutí ANO Radmila Kleslová oznámila, že chce rezignovat na funkci předsedkyně pražského ANO. Předtím již rezignovala na placené funkce ve dvou pražských firmách.

10. listopadu 2015 - Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice definitivně skončila. Zástupci ČSSD po jednání s koaličními partnery uvedli, že ztratili důvěru k Trojkoalici, příčinou je hlasování jejích zastupitelů na jednání zastupitelstva minulý týden. Zdroj: čtk