Festivalová sezona odstartovala ztrátami, dvě akce zkrachovaly

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Archiv a Krvik Totr

Tak špatné zahájení festivalové sezony Česká republika nepamatuje. Organizátoři velkých hudebních akcí kvůli nezájmu diváků, sponzorů, velikášským představám nebo nepřízni počasí počítají milionové ztráty.

Smůlu má již podruhé za sebou organizační tým z agentury Ameba Production, která na letišti v Hradci Králové pořádá festival Rock for People. Silný vítr minulý čtvrtek poškodil infrastrukturu akce, hlavní tahák večera, skupina Faith No More, nakonec nevystoupil. „Výsledkem bude sekyra v řádech milionů korun, možná dokonce ještě více. Dát v podstatě třikrát dohromady Festivalpark, aby se program mohl rozeběhnout, stálo opravdu hodně peněz,“ uvedl mluvčí Rock for People Jiří Hlinka, podle kterého areálem prošlo na 30 tisíc diváků. Nepříznivé počasí postihlo festival i loni, podle organizátora Michala Thomese se to projevilo na výpadku prodeje vstupenek nebo občerstvení na místě.

Ještě vážnější dohru bude mít druhý ročník pražského festivalu Prague City, který byl odvolán pouhých čtrnáct dní před konáním na konci června. Ve vzduchu visí možnost soudního sporu pořadatelské agentury Punx Not Dead Borka Jiříka a ticketingové firmy Ticketportal. Podle zástupců Ticketportalu se za prodej lístků na Prague City inkasovalo přes 6,6 milionu korun, celá částka měla být převedena na účet Punx Not Dead. Kromě toho ticketingová společnost měla poskytnout milion korun z vlastních peněz na dokončení festivalu. Po zrušení akce Ticketportal čelí požadavku zákazníků na vrácení peněz. „Cítíme se poškozeni. Zvažujeme právní postup,“ řekla ředitelka Ticketportalu Lucia Bočánková.
V tiskovém prohlášení pak Punx Not Dead uvedla, že vstupné bude vracet sama s tím, že na sebe podá insolvenční návrh. V insolvenčním rejstříku doposud žádný takový zápis není.

Na nedostatek peněz doplatil i jaroměřský festival Rock Rebellion, který se měl rovněž konat na konci června a který lákal na kapely Slade či Grave Digger. Finance pořadatelům došly již první den akce, podle oznámení Ticketportalu se bude vracet „vstupné za jeden zrušený den Rock Rebellion Open Air ve výši 50 procent“ .

Festivalová sezona pokračuje tento víkend dalšími akcemi. Začínají Colours of Ostrava, který výpadek prodejů pocítily po zrušení účasti Björk na jaře, nebo ska punkový festival Mighty Sounds v Táboře.