Fialové víko. Praha rozšiřuje síť sběrných nádob na jedlé oleje a tuky

Nádoba na použitý olej

Nádoba na použitý olej Zdroj: archiv E15

Nádoba na sběr tuků
2
Fotogalerie

V rámci letošního podzimu bylo v ulicích hlavního města rozmístěno dalších více než 300 nádob určených ke sběru použitých jedlých olejů a tuků. Díky tomu Pražané nemusí čekat na mobilní sběr nebo dojíždět na sběrné dvory města, ale mohou oleje a tuky odevzdávat v uzavřených plastových lahvích do kontejnerů poblíž svého bydliště. Jen za letošní rok takto obyvatelé metropole bezpečně zrecyklovali desítky tun použitého jedlého oleje.

Projekt nádobového sběru jedlých olejů a tuků byl zahájen již v dubnu 2020, kdy Praha umístila nádoby na více než 70 místech. Za dobu trvání projektu bylo díky nádobám umístěným na veřejných stanovištích od občanů vysbíráno přes 151 tun olejů a tuků, což bylo signálem pro rozšíření projektu o další stovky míst. Konkrétně takto bylo rozmístěno po Praze dalších 300 kontejnerů

Sběrem jedlých olejů a tuků je totiž zabraňováno znečišťování a postupnému zanášení kanalizace nejen v domácnostech samotných, ale i ve veřejné kanalizační síti. Tříděním lidé předchází znečištění a haváriím celé kanalizační sítě a snižují znečištění odpadních vod. Sebrané oleje a tuky jsou následně vyčištěny, recyklovány a později opětovně využívány například jako příměs do pohonných hmot nebo pro výrobu tepla a energie. 

Třídit mohou lidé v nádobách všechny druhy potravinářských olejů (slunečnicový, olivový, řepkový, sójový, palmový, kokosový a další), tuky (máslo, margarín nebo sádlo), ale i veškeré oleje a tuky z konzerv, zeleniny, masa, ryb, salátů, či hub nakládaných v oleji. Použité oleje a tuky potom doma stačí slít do jakékoliv PET lahve, dobře ji uzavřít a vhodit do nové sběrné nádoby, kterou poznají Pražané podle jejího fialového víka.

Kromě nově instalovaných sběrných nádob mohou občané Prahy k bezplatnému odložení jedlých olejů a tuků i nadále využít městské sběrné dvory, případně službu mobilního sběru nebezpečného odpadu a jedlých olejů, která je pro občany zajištěna i pro rok 2022.