Recyklátor plastů zavírá krám. Na své stamiliony marně čekají i dluhopisoví investoři

Byznys recyklace plastů opouští významný hráč.

Byznys recyklace plastů opouští významný hráč. Zdroj: Profimedia

Skupina Plastic Union podnikatele Radima Hofrichtera na prahu koronakrize zpracovávala přes dvacet tisíc tun tříděného obsahu ze žlutých kontejnerů na plastovou drť. Teď na sebe koncem listopadu podala insolvenční návrh. Končí také kvůli odpadové legislativě platné od konce loňského roku s tím, že tuzemská infrastruktura neumožňuje vyhovět požadavkům zákona. Nechává po sobě stamilionové dluhy. Jen investoři do jejích dluhopisů od konce srpna marně čekají na svých 200 milionů korun. 

„Před zahájením projektu jsme jednali s potenciálními dodavateli plastového odpadu a měli jsme předjednány dodávky ze tří plánovaných automatizovaných třídíren, kdy každá měla od letošního roku dodávat kolem pěti tisíc tun materiálu ročně. Třídírny nejenže stále nefungují, ale není ani jistota, že se tak stane v horizontu tří let,“ uvádí Hofrichter.

Absence třídicích linek připravujících směs plastů pro recyklaci je podle něho palčivým problémem nejen pro Plastic Union, ale pro celou branži recyklace plastů. „Bez nových třídicích a recyklačních linek nebude možné splnit limity stanovené zákonem,“ dodává Hofrichter s tím, že firma může skončit v konkurzu. 

Plastic Union ještě v roce 2019 získala za svůj byznys cenu společnosti Comenius pro stovku nejtalentovanějších českých firem. Ve stejném roce ovšem podle poslední veřejně dostupné účetní závěrce prodělala přes 106 milionů korun. Hofrichter působí ve více oborech, loni například prodal svůj technologický startup Trayto skupině Packeta, která ovládá Zásilkovnu.

Do insolvence poslal podnikatel trio firem představujících recyklační byznys skupiny, kromě Plastic Union i Plastic One a For Plastic. Jen Plastic One přitom podle dokumentů z rejstříku dluží čtyři sta milionů korun, z čehož polovinu představují dluhopisy.

„Jistina ve výši dvou set milionů korun spolu se šestiprocentním úrokovým výnosem nebyla k datu splatnosti uhrazena,“ dodává Hofrichter. 

Kromě nové legislativy předpokládající vyspělejší infrastrukturu nepřála recyklačnímu byznysu ani pandemie. „Z důvodu nouzového stavu kvůli covidu klesl objem výroby v průmyslu a vzrostl rozdíl v cenách u primárního a recyklovaného odpadu, čímž se nyní snižuje procento využitelnosti recyklovaného odpadu,“ uvádí Rudolf Mazánek z firmy RMF Invest, která se věnuje odpadovému byznysu.

Karanténní opatření podle něho způsobila uzavření mnoha dotřiďovacích provozů a zpracovatelů. „To způsobilo, že jsme se v Evropě dostali do situace, ve které třídíme více, než jaká je poptávka po vytříděné surovině,“ dodává Mazánek.