Filip má jít na kobereček kvůli Rusku. Sněmovna se od něj distancovala

Vojtěch Filip

Vojtěch Filip Zdroj: Jan Hrouda, Euro

Místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) zřejmě bude muset poslancům vysvětlit důvody své středeční cesty do Ruska. Pozvání dostal od místopředsedy Státní dumy Sergeje Železňaka, který je kvůli anexi Krymu na sankční listině Spojených státu a Evropské unie. Bod na jednání dolní komory prosadil šéf klubu TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek. Sněmovna se od Filipovy cesty distancovala.

Usnesení podpořili zástupci většiny klubů vyjma KSČM a taky ČSSD. Sociální demokraté navrhovali mírnější usnesení o tom, že Filip v Rusku nereprezentuje postoje komory. Poslanci nakonec přistoupili na názor, že se oba návrhy nevylučují a schválili i usnesení ČSSD hlasy všech frakcí vyjma komunistické.

Cesta budí pochyby i kvůli organizaci. Schválil ji předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD), nikoli organizační výbor. Kalousek uvedl, že se ihned spojí s ministerstvem zahraničí, aby o rozhodnutí Sněmovny informovalo příslušné ruské orgány. Kalousek varoval před tím, že Filipovu cestu využije ruská propaganda a může snížit věrohodnost Česka v Evropské unii.

Kalousek poznamenal, že Filip jel do Ruska v době, kdy opět eskaluje situace na východě Ukrajiny poté, co Rusko uznalo volby v separatistických republikách v Doněcké a Luhanské oblasti. Filip by podle něj neměl vystupovat jako reprezentant Sněmovny a České republiky, zdůraznil navrhovatel bodu Kalousek.

Stropnický: Jde proti českým zájmům

Pro přijetí usnesení se v debatě vyslovili i zástupci ODS a koaličních lidovců. „Vyslovujeme s touto cestou zásadní nesouhlas,“ uvedl lidovecký místopředseda Sněmovny Jan Bartošek, který soudí, že Filip na ní Sněmovnu nereprezentuje. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) jsou fakta o cestě v přímém protikladu s českými zahraničně-politickými zájmy.

Sněmovna odmítla Černého návrh, aby debatu přerušila do doby, než budou Filip a Hamáček přítomni. Hamáček je do pátku na návštěvě Albánie a Chorvatska. Černý zdůraznil, že jde o vnitřní problém Sněmovny a Filipově cestě už není možné zabránit. S odročením diskuse do pátku neuspěl ani šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák, který se Hamáčka zastal proti názorům, že podvedl organizační výbor.

Hamáček, jenž je z jednání Sněmovny omluven, Lidovým novinám řekl, že Filip je legitimně zvolený představitel dolní komory, a neviděl důvod, proč mu cestu neschválit. „Zákaz cestování se týká Rusů k nám, nikoli českých politiků do Ruska,“ citoval Hamáčka list.

Záchrana pracovních míst

Filip tvrdí, že „jede do Moskvy zachránit dva až tři tisíce pracovních míst, dojednat, aby naše firmy dostaly dotace z ruského rozpočtu“.

Schůze poslanců byla dnes po debatě o programu přerušena zhruba do 10:45 na žádost opozičního klubu Úsvit o hodinovou přestávku. Frakce si ji vyžádala kvůli tomu, že poslanci opět odmítli její návrh, aby jednali o výbuchu munice ve skladovém areálu u Vlachovic na Zlínsku.