Finanční analytický útvar zřejmě bude kontrolovat sněmovní komise

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Finanční analytický útvar (FAÚ) na ministerstvu financí, který se podílí na boji proti praní špinavých peněz, by nově mohl spolu s vládou kontrolovat sněmovní komise. Se změnou počítá přijatá verze novely poslanců ODS, kterou schválila Sněmovna. Normu nyní dostane k projednání Senát.

FAÚ má zatím ve Sněmovně na starosti podvýbor rozpočtového výboru pro státní aktiva, pasiva a činnost tohoto útvaru. Dohled nad FAÚ bude podle novely nově svěřen stálé sněmovní komisi, která by měla být sedmičlenná. Nebude ovšem oprávněna zasahovat do personálních pravomocí ministerstva a nahrazovat jeho řídicí činnost.

O ustavení a naplnění komise bude moci dolní komora rozhodnout až po definitivním přijetí novely, která by měla nabýt účinnosti první den třetího měsíce po vyhlášení novely ve Sbírce zákonů. Podle předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury bude třeba ještě upravit zákon o jednacím řádu Sněmovny.

ODS chtěla posílit nezávislost ředitele útvaru na MF

Občanští demokraté původně požadovali, aby ředitele FAÚ jmenovala vláda na návrh ministra financí. Chtěli jím posílit nezávislost ředitele útvaru na ministerstvu financí, protože dříve ředitele jmenoval ministr. Od ledna ale podle služebního zákona ředitele jmenuje státní tajemník na ministerstvu financí. Ani to se sice ODS nelíbí, změnu chce ale prosadit až v některé z příštích úprav.

Finanční analytický útvar se zaměřuje zejména na boj proti praní špinavých peněz, financování terorismu a odhalování toků peněz spojených s korupcí. Přijímá kvůli tomu informace o podezřelých obchodech.