Firmy se přetahují o zaměstnance. Zvyšují benefity

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Počet volných míst nabízených firmami neubývá a hledání nových zaměstnanců se v některých oborech stává čím dál větším oříškem, který zaměstnavatelé řeší nabídkou nejrůznějších benefitů.

Nezaměstnanost v Česku v červnu klesla na 5,2 procenta. Úřady práce evidovali zhruba 384 tisíc uchazečů o práci, nejméně od prosince 2008. V nabídkách úřadů práce přitom bylo téměř 134 tisíc volných pracovních míst.

Skutečných volných pracovních míst ale může být ještě mnohem více. Dokládají to statistiky pracovních portálů. „Přes pracovní portály, vlastní stránky či dalšími způsoby firmy v každém měsíci obsazují dalších několik desítek tisíc pozic, u nichž nemají šanci přes úřad práce potenciální zaměstnance oslovit. Jedná se o pozice náročné na kvalifikaci nebo předchozí zkušenosti,“ uvádí Tomáš Ervín Dombrovský, analytik společnosti LMC, která provozuje portály Jobs. cz a Prace.cz.

Zaměstnavatelé také musejí vymýšlet pro potenciální zaměstnance nová lákadla. „Pozice, u nichž firmy nabízejí např. pružnou pracovní dobu, možnost občas pracovat na dálku a možnost organizovat si pracovní náplň alespoň do jisté míry po svém, mají nyní o polovinu více reakcí než místa se staromódním fixním nastavením, připomíná Dombrovský. Firmy však zatím stále trpí stereotypním uvažováním a nedostatečně využívají lidi nad 50 let, kteří i nyní mají velké potíže práci získat, byť mnohdy mají požadovanou kvalifikaci.

Cena potravin klesá, alkohol a tabák zdražují
Spotřebitelské ceny v červnu meziročně stouply o 0,1 procenta, vývoj byl tedy stejný jako v květnu. Zpomalilo zlevňování pohonných hmot, rychleji naopak klesaly ceny potravin a nealkoholických nápojů. Proti loňskému červnu pak zdražily zejména alkoholické nápoje, tabák a rostly i ceny za bydlení. Informoval o tom včera Český statistický úřad. Analytici očekávali, že červnová inflace klesne na nulu. /čtk/

Zájem na pracovních portálech roste především o náročné technické profese (vývojáři, programátoři, konstruktéři, elektroinženýři, strojaři, kvalitáři), ale i o seniorní obchodníky, projektové manažery či o specialisty ve finanční sféře.
Absolventi vysokých škol budou mít letos menší trable s hledáním nové práce.

„Každá čtvrtá volná pozice ve firmách je nyní otevřena i čerstvým absolventům. S jejich příchodem na trh typicky v září nejspíš mírně narostou počty evidovaných uchazečů v databázi úřadu práce, ovšem dle mého soudu půjde jen o omezený, velmi krátkodobý jev. Do dvou, maximálně do tří měsíců je pracovní trh velmi snadno přijme. I mladí lidé si letos mohou z nabízených míst do značné míry vybírat,“ zakončil Dombrovský.