Fitch: Politické otřesy rating Česka zatím neohrožují

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Koaliční změny, které se koncem dubna odehrály na české politické scéně, zatím nemají na tuzemský rating prakticky žádný vliv. Uvedla to agentura Fitch, která Česko hodnotí známkou A plus. Fiskální konsolidaci by podle názoru agentury patrně neohrozily ani předčasné volby. Za větší riziko pro zdraví veřejných financí Fitch nepovažuje ani případný nástup socialistů k moci.

Výhled ratingu je stabilní a podle Fitch se na něm nic nemění ani po koaliční obměně, kdy z vlády vypadly Věci veřejné a nahradila je platforma kolem Karolíny Peake. Jen těsná většina ve sněmovně by ale podle agentury mohla vládě zkomplikovat snahu o prosazení úsporných opatření, která počítají se zvýšením daní a dalšími výdajovými škrty. Fitch si všímá i rostoucích protestů veřejnosti.

Fitch však připomíná, že Česká republika měla v letech 2010 až 2011 příznivý vývoj státního rozpočtu, neboť jeho deficit se snížil z 5,8 procenta hrubého domácího produktu v roce 2009 na 3,1 procenta HDP loni. Vláda přitom původně plánovala snížení deficitu na 4,6 procenta.

„Díky vývoji z posledních dvou let je země v dost silné fiskální pozici na to, aby tolerovala i revizi fiskálních cílů mírně vzhůru,“ poznamenává agentura. V aktualizovaném konvergenčním programu vláda loni stanovila cíl rozpočtového deficitu na letošní rok na 3,5 procenta HDP, na příští rok na 2,9 procenta HDP.

Fitch nečeká, že by ČSSD chtěla reformy zcela rozbourat

Za výrazný pokrok agentura označuje dlouhodobé reformy, včetně klíčových oblastí, jakými jsou penzijní systém a zdravotní péče. „Díky tomu nepředstavují politické hádky v koalici pravého středu až takový problém, za jaký jsme je považovali, když jsme rating loni v červenci potvrzovali,“ uvedla agentura.

Fitch nemá obavy ani v případě, že by přece jen došlo na předčasné volby. „Většina základů už byla položena, navíc minulé české vlády mají historii fiskální obezřetnosti. V letech 2004 až 2008 držely rozpočtový deficit blízko hranici tří procent HDP nebo pod ní,“ poznamenala agentura.

Fitch nevidí velké riziko ani v případě, že by se dostali k moci opoziční sociální demokraté, kteří avizovali možné zrušení části reforem. Podle agentury je rozumné očekávat, že socialisté nebudou mít u fiskální agendy tak ambiciózní plán jako současná vláda, to ale neznamená, že by chtěli fiskální politiku zásadně změnit. S dalším komentářem chce agentura vyčkat, až pokud sociální demokraté nějaké změny provedou, dostanou-li ve volbách příležitost.