FN Plzeň postaví nový pavilon chirurgie za 1,5 miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Moderní pavilon chirurgických oborů za 1,5 miliardy korun chce v roce 2020 otevřít v lochotínském areálu Fakultní nemocnice Plzeň. Po novém chirurgickém pavilonu touží plzeňští lékaři už řadu let, nyní se nemocnice dostala do strategického plánu investic, který v srpnu schválila vláda.

Pokud se podaří uskutečnit vše podle představ vedení nemocnice, stavba pavilonu by měla začít v roce 2017, řekl ředitel nemocnice Václav Šimánek.

FN Plzeň je jednou ze sedmi nemocnic, kde vláda podpoří miliardové investice. V Plzni by měl státní příspěvek pokrýt 70 procent nákladů, zbytek bude muset zaplatit nemocnice.

„My jsme nečekali na rozhodnutí vlády, takže už máme připravenou a obory odsouhlasenou studii. Víme, jaké bude jejich rozvrstvení po patrech, kde bude urgentní příjem, diagnostická zařízení a podobně,“ řekl Šimánek. Hotová studie, z níž bude vycházet projekt, podle něj o devět měsíců urychlí přípravu prací.

Přečtěte si:

Fakultní nemocnice dostanou 10 miliard, potvrdila vláda

V novém pavilonu, kde bude 400 lůžek, budou soustředěny nosné chirurgické obory, jako je chirurgie, ortopedie, neurochirurgie, klinika zobrazovacích metod, z borského areálu se přistěhuje urologie.

Součástí bude také urgentní příjem a centrální příjem pacientů a klinika anestezie a intenzivní péče. „Na emergency, a na to jsme velmi pyšní, bude i crash room,“ řekl ředitel.

Tento plně vybavený operační sál přímo v prostoru urgetního příjmu umožní poskytnout pacientům v ohrožení života okamžitou a neodkladnou pomoc. V pavilonu bude šest operačních sálů, z toho jeden hybridní s magnetickou rezonancí. Na střeše nové chirurgie bude také heliport.

FN Plzeň má v areálech ve čtvrtích Bory a Lochotín 1689 lůžek na 20 klinikách, 22 odděleních a šesti ústavech. Roční obrat nemocnice byl loni 5,472 miliardy korun. Ročně nemocnice hospitalizuje přes 73.000 pacientů, má 3200 porodů a téměř milion ambulantních vyšetření.