Gazdík: Vláda bude stabilnější, pokud kvůli "pučistům" nepadne

Petr Gazdík

Petr Gazdík Zdroj: E15 Anna Vackova

Koaliční vláda bude po znovuzvolení premiéra Petra Nečase do čela ODS stabilnější, pokud ovšem nepadne kvůli "takzvaným pučistům" v této straně. V Otázkách Václava Moravce České televize to dnes řekl předseda poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Naopak podle opozičních politiků se pozice kabinetu nezlepší.

Je podle Gazdíka dobrou zprávou, že rebelující poslanci ODS mají ve straně mnohem menší mandát než Nečas. Tito lidé ale hrají vabank, upozornil.

Klíčové hlasování ve Sněmovně čeká vládu příští týden; poslanci rozhodnout o sporném daňovém balíčku, s nímž kabinet spojil důvěru. Předsedkyně LIDEM Karolína Peake staronovému šéfovi ODS, koalici i Česku popřála, aby se mu podařilo sjednotit poslanecký klub ODS. „To totiž v tuto chvíli ještě jasné není,“ uvedla Peake v tiskové zprávě.

Nečas v tajné volbě na kongresu ODS porazil jednoho z revoltujících poslanců Ivana Fuksu. Skupina poslanců největší vládní strany nechce daňový balíček podpořit v případě, že z něho nevypadne zvýšení DPH o jeden procentní bod na 15 a 21 procent.

Za nadále slabou a velmi nestabilní pokládá pozici vlády předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka. „Obávám se toho, že koalice bude chtít nyní přežívat proti vůli většiny občanů a to i za cenu získávání nejrůznějších přeběhlíků,“ uvedl v tiskové zprávě. Sobotka znovu nabízí dohodu o přijetí rozpočtu, rozpuštění Sněmovny a o předčasných volbách.

Podle šéfa poslanců KSČM Pavla Kováčika revoltující poslanci ODS nezmizí a strana je dál rozpolcená. „Je to vyhnilý kmen, který zní stále stejnými tóny,“ řekl v ČT. Kováčik soudí, že se konec vlády přiblížil.