Generální finanční ředitelství zrušilo tendr na daňový portál. Z řízení dříve vyloučilo Huawei

Generální finanční ředitelství

Generální finanční ředitelství Zdroj: financnisprava

Huawei
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Generální finanční ředitelství zrušilo zadávací řízení veřejné zakázky na zpracování portálu Moje daně. Z tendru na konci ledna vyloučilo firmu Huawei, poté co Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost varoval před používáním hardwaru i softwaru čínských společností Huawei a ZTE. Nyní se generální finanční ředitelství vzhledem k nejistotě dalšího procesního a právního vývoje situace rozhodlo v zadávacím řízení nepokračovat, uvedl mluvčí ředitelství Petr Habáň.

"Varování NÚKIB je ze zákona pro finanční správu závazné, jsme tedy povinni se jím řídit. Musíme zajistit, aby výběrové řízení na portál Moje daně bylo plně transparentní a s jasně nastavenými podmínkami," uvedla generální ředitelka finanční správy Tatjana Richterová.

Huawei pokládala vyřazení ze zakázky za projev diskriminace založený na nepodložených obviněních ze strany NÚKIB a požadovala zrušení tendru. Uvedla tehdy, že pokud ministerstvo financí, respektive finanční ředitelství, podmínky zakázky neupraví, zváží všechny své další možnosti.

"Kybernetická bezpečnost vždy byla naší hlavní prioritou a máme za sebou bohatou historii dokazující, že dodáváme bezpečné výrobky a řešení našim zákazníkům v České republice a po celém světě. V průběhu naší třicetileté historie nebyly nikdy nalezeny žádné důkazy, že by společnost Huawei spáchala jakýkoliv trestný čin v oblasti kybernetické bezpečnosti," sdělil už dříve mediální zástupce Filip Matys.

Generální finanční ředitelství nyní podle Habáně pracuje na řešení, které neponese rizika soudních průtahů a zároveň zajistí ochranu systému v souladu s pokyny Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost.

Před výrobky čínských firem Huawei a ZTE varoval NÚKIB loni v prosinci, podle něj představují bezpečnostní riziko. Huawei označuje obavy za nepodložené.