Glosa Pavla Otta: Rozumět si s predátorem? Ani náhodou

Andrej Babiš, Vojtěch Filip a Jan Hamáček ve sněmovně

Andrej Babiš, Vojtěch Filip a Jan Hamáček ve sněmovně Zdroj: ČTK/Šulová Kateřina

Šéfové ANO a ČSSD Andrej Babiš a Jan Hamáček si rozumí, našli společnou chemii. Takto jásavě referovala na začátku června o vztazích lídrů pravděpodobné koalice titulní strana novin z Babišova svěřenského fondu. Možná na údajné souznění obou politiků vsadila i část členů sociální demokracie, která odklepla koaliční repete s trestně stíhaným oligarchou a jeho rodinnou firmou zahrnující politickou a mediální divizi.

Třeba ale převládlo vědomí, že partaj by v opozici téměř nic nesvedla. V Poslanecké sněmovně obsazené rekordním počtem devíti subjektů by měla tvrdou konkurenci - částí programu se shoduje s lidovci. Navíc by byla spojována s ODS a TOP 09, což by jí ztracené příznivce rozhodně nepřitáhlo. Snad k výsledku plebiscitu přispěl i fakt, že to může být na nějakou dobu poslední šance získat podíl na mocenském výslunní.

Ukolébat se ministerskými posty by ale byla chyba. ČSSD by měla hlavně odvrátit možný pád pod pětiprocentní hranici, tedy ztrátu křesel v dolní komoře.

Jak dokáže fungovat marketingová mašina ANO, už sociální demokraté poznali za minulé Sobotkovy vlády. Vyluxovala jim dvě třetiny voličů. Jenže návod na to, jak jí čelit, podle všeho stále nemají.

A uvěřit Babišovi, že jim tentokrát nebude házet klacky pod nohy, protože začne chodit s Hamáčkem na pivo? To by byl ten největší přešlap, kterého by se mohli oranžoví dopustit. Soupeření o levicové voliče mezi ANO a ČSSD začne nanovo a mělo by být mnohem tvrdší než za Sobotky. O dost menšího z koaličních partnerů čeká boj o politický život.