Hamáček převzal diplomacii. Nominaci Pocheho jsme nevzdali, řekl šéf ČSSD

Andrej Babiš a Jiří Hamáček

Andrej Babiš a Jiří Hamáček Zdroj: ČTK

Andrej Babiš a Jiří Hamáček
Andrej Babiš a Jiří Hamáček
Andrej Babiš a Jiří Hamáček
4
Fotogalerie

Šéf ČSSD Jan Hamáček převzal dočasné vedení ministerstva zahraničních věcí. V čele chce podle svých slov stát maximálně týdny či měsíce. „Situace je lehce nestandardní, ale resort bude fungovat plnohodnotně,“ řekl Hamáček, který v nové vládě Andreje Babiše zároveň působí i jako ministr vnitra. Uvedl také, že nominaci Miroslava Pocheho právě na post šéfa diplomacie ČSSD stále nevzdala. 

„Doufám, že v zahraniční politice budeme jednotní a budeme úzce spolupracovat,“ uvítal Hamáčka v nové funkci Babiš. 

Na oba vedoucí představitele ANO i ČSSD poté padla otázka, zdali Babiš nepředal na poslední chvíli jiný návrh než ten, který obsahoval jméno Miroslava Pocheho. „Předal jsem jediný seznam,“ řekl Babiš. Hamáček k tomu uvedl, že neví o druhém (ani žádném jiném) seznamu. „Viděl jsem kopii, která byla odesílána na Hrad,“ doplnil. 

Na otázku, proč Pocheho Zeman nejmenoval, Babiš ani Hamáček neodpověděli. Miroslav Poche by však měl na ministerstvu zahraničí působit jako politický tajemník. „Přesná náplň práce mu bude teprve určena,“ řekl Hamáček.

Hamáček ve čtvrtek potvrdil, že Poche bude "stejně jako další nejbližší spolupracovníci ministra" dodávat podklady pro jeho práci. Konkrétní náplň práce bude podle Hamáčka součástí případné dohody o provedení pracovní činnosti.

Babiš s Hamáčkem před tiskovou konferencí přes půl hodiny diskutovali s odcházejícím ministrem Martinem Stropnickým (ANO). Předseda vlády uvedl, že tématem rozhovorů bylo povolování pracovních víz a "racionalizace" českého zastoupení v zahraničí. Nastupujícímu ministrovi popřál v nové roli mnoho úspěchu.

Podle Hamáčka je evidentní, že česká diplomacie funguje, přesto vidí v souvislosti se svým "dočasným angažmá" mnoho výzev a hrozeb. Alfou a omegou pro českou diplomacii podle něho zůstává zastoupení v Evropské unii a NATO, v rámci EU pak téma migrace. U něj odmítl řešení v podobě "nesmyslných" kvót.