Zákonodárství bude trpět, komentuje Pospíšil jmenování Malé do čela legislativní rady vlády

Taťána Malá (ANO)

Taťána Malá (ANO) Zdroj: ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) si po jmenování své vlády vybral coby předsedkyni legislativní rady vlády ministryni spravedlnosti Taťánu Malou (ANO). Jako špatný krok to hodnotí šéf opoziční TOP 09 Jiří Pospíšil. "Paní ministryně bude mít dost problémů na vlastním rezortu. A aby zvládala ještě druhý portfej - obávám se, že tím bude legislativa trpět," řekl Pospíšil pro E15.    

Po prvním zasedání menšinového kabinetu ANO a ČSSD změny ohlásil premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Nová vláda bude mít i zmocněnkyni pro lidská práva, a to Martinu Štěpánkovou. Změní se také obsazení funkce vedoucího úřadu vlády, kterou dosud zastával Radek Augustin.

Dosazení ministryně Malé na post předsedkyně legislativní rady vlády místo Roberta Pelikána (ANO) kritizuje opozice. Podle šéfa TOP 09 Jiřího Pospíšila, který v minulosti dvakrát vedl rezort spravedlnosti i legislativní radu současně (září 2006 až leden 2007, červenec 2010 až červenec 2011; tehdy obojí ODS), bude nová ministryně agendu obou postů zvládat obtížně.      

"Myslím, že toto povede k marginalizaci a k oslabení významu legislativní rady vlády. Je to důležité těleso, co se týče kvality zákonů, které jsou navrhovány," řekl Pospíšil s tím, že Malá bude mít podle něj dost problémů na vlastním rezortu.  

Pospíšil zpochybnil odbornost Malé i pro funkci ministryně spravedlnosti. "Nemá klasické právnické vzdělání (studovala právo na Panevropské vysoké škole v Bratislavě - pozn. red.). Tomuto tématu - justici - se nikdy nevěnovala. Navíc její výroky na obhajobu Andreje Babiše byly velmi svérázné a u ministra spravedlnosti absolutně nevhodné," shrnul důvody předseda TOP 09. Pospíšil narážel na rozhovor Malé pro server Info.cz, ve kterém zmínila možnost přerušení trestního stíhání Andreje Babiše do doby, než skončí v politice. Malá později hájila svoje slova tím, že chtěla otevřít debatu o imunitě.

Jako problematické označil výroky Malé Jiří Dienstbier z koaliční ČSSD. "Přepokládám, že bude respektovat nezávislost soudů," řekl pro deník E15 k možnému soudnímu procesu s Andrejem Babišem. V hodnocení profesních předpokladů nové ministryně byl ale zdrženlivý. "Osobně ji neznám a ani její právní postoje," dodal. Dienstbier také vedl legislativní radu vlády (leden 2014 až listopad 2016) a současně měl na starosti agendu lidských práv a rovných příležitostí.

Podobně mluvil o Taťáně Malé jeho stranický kolega a další bývalý předseda legislativní rady vlády Jan Chvojka (prosinec 2016 až prosinec 2017). Také on měl na starosti další ministerstvo, stejné jako Dienstbier. 

"Bylo by z mé strany nefér hodnotit práci paní ministryně, když je první den ve funkci. Hned zítra ale bude mít příležitost projevit své znalosti a schopnosti při vedení legislativní rady," napsal Chvojka deníku E15 v SMS zprávě. I on však uznal, že náplň tohoto postu je složitá. "Má na programu složitou materii horního zákona a rozšíření kompetencí NKÚ," doplnil. 

Na pochyby o své odbornosti odpověděla Malá tak, že by jí prý opoziční kolegové měli nejprve dát příležitost své schopnosti projevit. "Myslím, že bych si zasloužila, aby mi někdo dal šanci vůbec začít pracovat a ukázat, zda něco umím, nebo neumím," uvedla v pondělí Malá.

Svou kandidátku do rezortu spravedlnosti opakovaně bránil také Andrej Babiš. „Je to kampaň. Vedení ministerstva je víceméně manažerská práce, tam nebude řešit nějaké komplikované právní úkony,“ řekl v narážce na pochybnosti o vzdělání Malé.

Legislativní rada je poradním orgánem vlády v oblasti její legislativní činnosti. Posuzuje návrhy zákonů a návrhy nařízení vlády, zda jsou v souladu s ústavou a právním řádem České republiky, mezinárodními smlouvami i právem Evropské unie. Zabývá se také formálními náležitostmi návrhů. Zasedání rady se konají zpravidla jednou za dva týdny.