Hanba pražské kavárně, volali Zemanovi přiznivci na demonstranty

Prezident Miloš Zeman během vystoupení na pražském Albertově

Prezident Miloš Zeman během vystoupení na pražském Albertově Zdroj: ctk

Proti kritice namířené v poslední době na prezidenta Miloše Zemana vystoupilo na pražském Klárově několik desítek lidí. Nesli transparenty s hesly jako "Miloši, jsme s tebou" nebo "Hanba pražské kavárně". Zemanových kritiků se ovšem při příležitosti dnešních oslav 25. výročí sametové revoluce sešly tisíce.

Příznivci a kritici prezidenta se setkali, když Klárovem procházel průvod Zemanových odpůrců nesoucích symbolické červené karty, značící nesouhlas s pokračováním prezidenta v úřadu. Zástup odpůrců prezidenta kolem Zemanových příznivců prošel bez incidentů s hesly „Miloš je ostuda“ a pokřikem na méně početné Zemanovy příznivce „není vás slyšet.“

Shromáždění na Klárově uspořádaly odpoledne levicové iniciativy. Cílem akce bylo podle organizátorů kritické zhodnocení vývoje v Česku za posledních 25 let a podpora prezidenta. Zeman v posledních týdnech čelí z různých stran kritice třeba kvůli cestě z Číny soukromým letadlem dvou významných firem, krokům při oslavách 28. října, vulgárním výrokům v rozhlasu v Hovorech z Lán nebo zpochybňování tvrdosti policejního zákroku při demonstraci 17. listopadu 1989.

Zhruba stovka lidí, kteří se shromáždili na Zemanovu podporu, provolávala například, že „prezidenta nedá“. Akce se obešla bez incidentů. Pouze několik kolemjdoucích prohlásilo, že je prezident „sprosťák“, a diskutovalo poté s pořadateli akce.

Početnější byly tábory prezidentových kritiků, kterých se sešlo několik tisíc v Praze a také asi 500 v Brně. Na pražském Albertově demonstranti prezidenta vypískali, házeli po něm různé předměty a vyzývali ho k odchodu z úřadu. Na Národní třídě demonstrující volali "Miloše do koše". Podobné heslo lidé skandovali v listopadu 1989 na adresu tehdejšího generálního tajemníka Komunistické strany Československa Milouše Jakeše. Drželi také transparenty s nápisy jako „Nechceme být ruská kolonie“ nebo „Zeman sem, Zeman tam“ v narážce na prezidentova vulgární slova z rozhlase.

V Praze a na brněnském Malinovského náměstí rovněž lidé ukázali Zemanovi symbolickou červenou kartu. Na červené papírky mohli účastníci protestů napsat vzkazy a hodit je do krabice, kterou organizátoři pošlou na Pražský hrad.

Štěpán Kubalík: Svoboda sametového kýče

Michal Horáček: Dnes všechno jde, ale na ničem nezáleží. To je daň za svobodu