Hanzel se stal novým místopředsedou sněmovny. Nejsem němý, reagoval na kritiku

Poslanec ČSSD Tomáš Hanzel

Poslanec ČSSD Tomáš Hanzel Zdroj: Profimedia.cz

Poslanec Tomáš Hanzel (ČSSD) nahradil ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) na postu místopředsedy sněmovny. Byl jediným kandidátem a v úterní tajné volbě ho zvolilo 100 z přítomných 174 poslanců. Kvorum nutné pro zvolení bylo 88 hlasů.

Zkušený místopředseda sněmovny Hamáček svůj post opustil poté, co se stal ministrem vnitra v nové vládě Andreje Babiše (ANO), navíc k tomu dočasně řídí ministerstvo zahraničí. Proti sociálnědemokratickému Hanzelovi nepostavila žádná strana protikandidáta, podle mnohých poslanců náleží tento post ČSSD.

„Budeme ctít povolební dohodu, kdy ČSSD přináleží pozice místopředsedy Poslanecké sněmovny, tedy Tomáše Hanzela podpoříme," uvedl před volbou deníku E15 poslanec Vít Rakušan (STAN). „To ovšem nemění nic na našem překvapení, že byl mezi mnoha výrazně zkušenějšími politiky ČSSD vybrán nominant, který patří ve sněmovně k nejméně viditelným poslancům," dodal.

Média si všimla, že Hanzel od svého zvolení neřekl ve sněmovně ani slovo. "Pan poslanec Hanzel do dnešního dne nepromluvil ve sněmovně jediné slovo a v životě nenapsal žádnou diplomovou práci. Tím je zcela neprůstřelný a jeho kvalifikace na místopředsedu sněmovny je tak stoprocentní," zkritizoval ho Miroslav Kalousek (TOP 09), který již dříve uvedl, že jeho klub Hanzela volit nebude.

„Není to nic proti němu. Jen nechceme podpořit způsob, jakým ta vládní koalice vzniká,“ řekl Kalousek v narážce na koaliční vládu ANO a ČSSD s podporou komunistů, která požádá ve středu o důvěru.

Sám Hanzel na kritiku reagoval, když vystoupil na plénu k rozpravě k volbě místopředsedy. "Chtěl jsem vám říct, že nejsem němý a nevychovaly mě srny. Pokud budu zvolen, udělám všechno pro to, abych sněmovnu důstojně reprezentoval," řekl Hanzel, který by chtěl zúročit své zkušenosti z komunální politiky.

Hanzel tak doplní čtveřici současných místopředsedů sněmovny, kterými jsou Petr Fiala (ODS), Vojtěch Pikal (Piráti), Tomio Okamura (SPD) a Vojtěch Filip (KSČM). Předsedou dolní komory je Radek Vondráček z hnutí ANO.

Hanzel je šéfem moravskoslezské ČSSD a patřil spíše k odpůrcům koaliční vlády s hnutím ANO. Krajská buňka se nakonec ale rozhodla ve vnitrostranickém referendu vstup do vlády podpořit.