Hasiči zlikvidovali obří požár ve Zlíně. Škody budou stamilionové

Požár ve Zlíně v HP Tronic

Požár ve Zlíně v HP Tronic Zdroj: ctk

Plné dva dny. Tak dlouho hasiči likvidovali požár skladu elektroniky společnosti HP Tronic, který vypukl ve středu po půlnoci v areálu bývalého Svitu ve Zlíně. V noci na dnešek bylo eliminováno poslední lokální ložisko ve čtvrtém nadzemním podlaží. Celková škoda se bude pohybovat ve stamilionech korun. Příčiny ohně zatím nebyly odhaleny.

„Město Zlín čelilo největšímu požáru ve své novodobé historii,“ potvrdill mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák. Poškozená společnost HP Tronic Zlín škodu na svém zboží, které tvořily zejména malé domácí elektrospotřebiče, odhadla v případě jejich úplného zničení na více než 210 milionů korun.

Ještě výraznější zřejmě bude škoda samotném objektu. Budova je ještě stále pod dohledem statika. Podle něj nadále hrozí lokální destrukce zejména ve starší baťovské, nejvíce zasažené části, kterou s vysokou pravděpodobností čeká demolice.

O osudu asi 30 let staré sedmipodlažní přístavby rozhodnou odborné posudky. Společnost Cream, které patří požárem zasažená budova s plochou 20 tisíc metrů čtverečních, odhadla újmu v případě úplné demolice a nové stavby objektu až na stovky milionů korun.

HP Tronic jede dál

Zaměstnanci firmy HP Tronic, kteří působili v postiženém skladu, zatím o práci nepřijdou. Společnosti Cream zatím nabídla HP Tronicu, který je kromě značky ETA majitelem obchodů Euronics a sítě Proton, náhradní prostory.

Než budou využity skladníci, řidiči i další pracovníci byli přesunuti na pracoviště do Týniště nad Orlicí. Budou tam zajišťovat nakládku a dopravu zboží. Další část zaměstnanců pracuje na centrále HP Tronic. „Zaměstnanci, pro které zatím nemáme uplatnění, nastoupili na hrazenou dovolenou,“ dodal mluvčí společnosti Bohuslav Komín.

Samotná likvidace požáru byla mimořádnou událostí. Hasiči kvůli intenzitě požáru ve středu vyhlásili zvláštní, tedy nejvyšší možný stupeň požárního poplachu. Nasazeno bylo 40 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Teplota při intenzivním hoření dosahovala až 600 stupňů Celsia.

Monitorováno bylo i ovzduší, nebyly však zjištěny žádné hodnoty škodlivin, které by ohrožovaly lidské zdraví. Ve čtvrtek ráno proto svou činnost ukončil krizový štáb zlínské radnice.