Hledá se cesta k moři. Češi mají na dosah koridor do Chorvatska

Pláž v Chorvatsku

Pláž v Chorvatsku Zdroj: Reuters

Dovolená u moře
Dovolená u moře
Dovolená u moře
Dovolená u moře
Dovolená u moře
6
Fotogalerie

Kvůli záchraně letní turistické sezony přistupuje řada zemí k otevírání hranic a ve střední Evropě pomalu vzniká jakýsi koridor, který umožní turistům dostat se přes Rakousko a Slovinsko do Chorvatska. České turisty chce přilákat také Řecko. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) také počítá s tím, že během června otevře Česko hranice se všemi svými sousedy.

Nejdále je jednání s Rakouskem, které otevřelo hranice s Českem už před několika dny, termín uvolnění opatření na české straně oznámí vláda až příští týden. Bude se zřejmě jednat o první polovinu června. „Vzájemně si zkoordinujeme podmínky pro vstup na naše území. Měli bychom směřovat k tomu, že lidé budou moci hranice překračovat bez kontrol, testů a karantény,“ řekl Petříček. V současnosti totiž platí, že se Češi při návratu domů musí prokázat negativním testem na onemocnění COVID-19 nebo nastoupit na dvoutýdenní domácí karanténu.

Naopak Slovákům se zatím do uvolnění kontrol na hranicích nechce. „Souvisí to s větší opatrností slovenské vlády. Budeme rádi, když podobné podmínky jako Rakousko přijme i Slovensko. Budeme se o tom ještě bavit,“ řekl Petříček. Jednání s Polskem jsou naproti tomu teprve na začátku. S oběma zeměmi by se česká vláda ráda dohodla na termínu kolem poloviny června. 

Rozhovory s Německem nebo Slovinskem komplikuje fakt, že tyto země sousedí se státy, které považuje Česko za rizikové. Může se tedy stát, že například přes Německo by přijeli do Česka Francouzi nebo Belgičané, kde je situace vážná. Slovinsko zase otevřelo všechny své hranice, včetně té s Itálií. Podle Petříčka se tak bude muset ještě s těmito zeměmi jednat.

Chorvatské pláže: 10 nejlepších včetně méně známých pláží >>>

Vláda chystá seznam rizikových a nerizikových zemí. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) například označil Itálii nebo Španělsko za rizikové země a přestože se tyto státy chystají otevřít hranice už v červnu, Češi se tam zřejmě nepodívají. Naopak dobře vypadají jednání s Řeckem a Chorvatskem.

Cestovní koridory nebo bubliny vznikají i v jiných částech Evropy. Litva, Lotyšsko a Estonsko například otevřely společné hranice a jejich občané se mohou mezi zeměmi volně pohybovat. Kdokoli zvenku však bude muset nadále do povinné dvoutýdenní karantény.

O uvolnění hranic pro cestování jednalo jedenáct evropských ministrů zahraničí v pondělí, kde se dohodli na společném postupu při otevírání hranic. Letní dovolená bude podle nich jiná. „Všude budou omezení - na plážích, v restauracích, v centrech měst. Na to se člověk musí připravit a také na to, že ta dovolená bude mít jen málo společného s tou, kterou známe,“ řekl německý ministr zahraničí Heiko Maas, který setkání inicioval a pozval ministry ze Španělska, Itálie, Rakouska, Řecka, Chorvatska, Bulharska a dalších zemí.

Cestovní semafor >>>

Česko mezi nimi nebylo. „Začalo to už společnou deklarací osmi zemí před pár týdny. Už tehdy jsem nabádal, ať nejsme stranou,“ kritizoval vládu bývalý europoslanec Pavel Telička (Hlas) na Twitteru. Petříček uvedl, že ve středu bude Česko jednat s Německem a se všemi jeho sousedy.

Kam budou zřejmě Češi moci cestovat v létě?

Německo

S Německem vláda stále jedná, hrozí zde totiž riziko, že přes něj pojedou do Česka například lidé z Belgie či Francie, kde situace podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka není dobrá. Ministr nicméně odhaduje uvolnění hraničních kontrol v polovině června.

Slovensko

Slovensko je stále obezřetné, co se týká otevírání hranic a zatím zde není shoda, kdy by se hranice s Českem mohly otevřít. Česko je připravené hranice otevřít v polovině června.

Rakousko

Rakousko již přistoupilo ke zrušení hraničních kontrol na všech přechodech s Českem, Slovenskem a Maďarskem. Česko by mělo svou stranu hranic otevřít zřejmě na začátku června.

Polsko

Jednání s Polskem jsou stále na začátku, ministr zahraničí Tomáš Petříček počítá s tím, že by se společné hranice mohly otevřít v polovině června. Problém je však s některými polskými regiony, napříkald Slezskem, kde situace není dobrá.

Slovinsko

Slovinská vláda minulý týden oznámila konec epidemie a otevřela hranice se všemi sousedy a pro všechny obyvatele EU. Petříček však upozorňuje, že Slovinsko otevřelo hranice i s rizikovou Itálií. Česko tak bude ještě o situaci jednat s Rakouskem a Slovinskem.

Chorvatsko

Pro vstup do země stačí pro obyvatele EU rezervace ubytování, hranice jsou tak prakticky pro turisty otevřené. Po vstupu není třeba povinná karanténa.

Řecko

Řecko by se mohlo českým turistům otevřít od začátku července. Obě země spolu jednají i o variantě cestování bez povinného negativního testu na onemocnění COVID-19 a bez povinné karantény.