IKEM je o krok blíž k novým pavilonům za 750 milionů. Ve starých nemá dost místa

nové budovy IKEM

nové budovy IKEM Zdroj: ikem

Modernizace a rozšíření pražského Institutu klinické a experimentální medicíny za tři čtvrtě miliardy korun by měly být hotovy v roce 2021.

Lékaři prestižní pražské kliniky IKEM provedou více než šedesát procent všech transplantací v Česku. Areál však už několik let pracuje na hranici svých prostorových možností, institut proto rozhodl o stavbě nových pavilonů a laboratorního bloku. Záměr minulý týden úspěšně prošel posuzováním vlivu na životní prostředí (EIA) na pražském magistrátu.

„Teď probíhá shromažďování souhlasů a stanovisek od orgánů státní správy a dotčených organizací, abychom mohli podat žádost o sloučené územní a stavební řízení,“ uvedla mluvčí IKEM Šárka Nevoralová. „Následně IKEM požádá o vydání stavebního povolení a vyhlásí veřejné výběrové řízení na zhotovitele stavby,“ dodává s tím, že rozšíření by se mělo dokončit v roce 2021.

Celková hodnota výstavby nových budov činí 750 milionů korun. Z toho třicet procent uhradí IKEM z vlastních zdrojů a zbytek pokryjí státní dotace.

„U lůžkových částí se zvýší plocha připadající na jedno lůžko, která ve stávajících prostorech nevyhovuje, tím se i zkvalitní intenzivní lékařské péče,“ píše se v podkladech k EIA. Kromě toho v nových budovách vznikne pracoviště akutního příjmu Kliniky kardiologie. 

Nový laboratorní blok pak sjednotí jednotlivá laboratorní pracoviště rozesetá po areálu, které doplní ambulantní provozy i centrální registr dárců. Výstavba nových parkovacích ploch zkvalitní dopravní obslužnost areálu. Celá modernizace a rozšíření zaberou v areálu plochu tří hektarů.

IKEM se zaměřuje na léčbu kardiovaskulárních chorob, transplantace orgánů, diabetologii a léčbu poruch metabolismu. Nejčastěji se v IKEM transplantují ledviny a játra, ale uskutečňují se i náročné raritní operace jako třeba loňská historicky první kombinovaná transplantace srdce i jater od jednoho dárce nebo úspěšná transplantace jater historicky nejmladšímu pacientovi. V současnosti má IKEM 315 lůžek.