Inflace hubené příjmy státního rozpočtu nezachrání, vygeneruje okolo 15 miliard

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Ministr financí Zbyněk Stanjura Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Ministr financí Zbyněk Stanjura
2
Fotogalerie

Lednové předpovědi o inflační vzpruze, která pomůže příjmům státní pokladny, zůstanou daleko za očekáváním. Rostoucí zdražování podle současných propočtů ministerstva financí vygeneruje na DPH sumu v rozmezí od deseti do dvaceti miliard korun. Ta nemusí pokrýt ani takzvanou pětitisícovku na dítě a zářijovou valorizaci důchodů. Jedním z důvodů nižšího daňového inkasa oproti předpokladům je slábnoucí utrácení domácností.

Novelu zákona o státním rozpočtu na letošní rok vláda projedná v druhé polovině měsíce. Až o padesát miliard korun má poskočit schodek naplánovaný v únoru na 280 miliard. Přesto by bylo celkové číslo přijatelnější než deficit ve výši 380 miliard, který navrhoval předchozí kabinet Andreje Babiše (ANO).  

„V rozpočtu zatím nejsou vidět žádné dodatečné příjmy, za celý rok by měly dosáhnout zhruba 15 miliard korun,“ odhadl šéf rezortu financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Z(a)tracená čísla: Důchody

Video placeholde
• Videohub

Růst spotřebitelských cen pokračoval i v červnu, kdy meziroční míra inflace stoupla z květnových 16 procent na 17,2 procenta. Je to už dvanáctý měsíc zvyšování v řadě. Ještě silnější než očekávané inflační tlaky Stanjura zohlední jak v úpravě státního rozpočtu, tak v srpnové makroekonomické predikci pro rok 2023.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!