Inflace v březnu zpomalila, důvodem je zlevnění paliv

EuroOil

EuroOil Zdroj: Čepro

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Spotřebitelské ceny v březnu zpomalily meziroční růst na 3,4 procenta z únorových 3,7 procenta. Důvodem je hlavně výrazné zlevnění pohonných hmot. Zmírnilo se rovněž zdražování elektřiny, tepla a teplé vody. Více se naopak platilo za potraviny a nealkoholické nápoje.

V meziměsíčním srovnání byla inflace nižší o 0,1 procenta, také v tomto případě vývoj ovlivnilo zejména zlevnění paliv.

Zatímco v únoru ceny pohonných hmot rostly meziročně o 3,6 procenta, v březnu o 3,3 procenta klesly. „Například průměrná cena benzinu Natural 95 byla 29,74 korun za litr, což byla nejnižší hodnota od srpna 2017,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá. Také nafta se dostala v průměru pod 30 korun za litr a klesla na nejnižší cenu za zhruba dva roky.

Meziroční zdražování elektřiny v březnu zmírnilo na 8,6 procenta z únorových 9,7 procenta. Ceny tepla a teplé vody byly ve srovnání se stejným obdobím loňského roku nižší o 1,4 procenta, zatímco o měsíc dříve to bylo 0,9 procenta.

„Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly v březnu největší vliv ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje,“ uvedli statistici. Cena vepřového masa vzrostla o 22 procent, uzeniny zdražily o 14 procent, ovoce o více než 16 procent a cukr zhruba o 11 procent. Více se platilo také za nájemné, vodné, stočné a zemní plyn.

Dražší než loni v březnu byly podle statistiků lihoviny a také víno, pivo a tabákové výrobky. Stravovací služby zdražily o 5,7 procenta a ubytovací služby o 4,7 procenta. Naopak levnější byly telefonní a faxové služby.

ČSÚ dnes rovněž informoval o vývoji cen zahraničního obchodu ČR za únor. Ceny vyvážených i dovážených surovin a zboží v tento měsíc meziročně klesly shodně o 3,2 procenta. Meziměsíčně byly vývozní ceny nižší o 0,8 procenta a dovozní o 1,3 procenta.