Inflace v květnu zrychlila, zdražuje bydlení i potraviny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: istock.com

Spotřebitelské ceny v květnu meziročně zrychlily růst na 2,9 procenta z dubnových 2,8 procenta. Zdražilo zejména bydlení a některé potraviny, například brambory. Naopak levnější byly proti loňskému květnu oděvy a poštovní a telekomunikační služby. Informoval o tom Český statistický úřad. Analytici očekávali zpomalení meziroční inflace na 2,6 procenta.

Proti dubnu spotřebitelské ceny vzrostly o 0,7 procenta. Ovlivnily to zejména vyšší ceny potravin a nealkoholických nápojů.

Ceny potravin byly proti loňskému květnu vyšší o 2,8 procenta. Cena brambor stoupla o 88,4 procenta, piva o 7,2 procenta a masa o 2,2 procenta. Na meziročním zvyšování cenové hladiny se podepsalo i bydlení, kde zdražilo o 3,3 procenta nájemné, o 2,6 procenta vodné a stočné a o 12,5 procenta elektřina. Meziročně dražší bylo také pojištění, finanční služby, alkohol, tabák a stravovací a ubytovací služby.

Naproti tomu oděvy meziročně zlevnily o 3,1 procenta a ceny za poštu a telekomunikace o 1,3 procenta.

V meziměsíčním srovnání stouply ceny potravin a nealkoholických nápojů o 6,2 procenta, což ovlivnila zejména dražší zelenina. Cena brambor proti dubnu vzrostla o 11,1 procenta na 26,19 koruny za kilogram, uvedl ČSÚ. Dráže spotřebitelé kupovali i maso, ovoce, sýry a tvaroh. Proti dubnu byly vyšší i ceny za bydlení a za pohonné hmoty. Zlevnily například dovolené s komplexními službami a oděvy.