Ištvan: Kovandovo přiznání může urychlit obžalobu dalších lidí

Ivo Ištvan

Ivo Ištvan Zdroj: ctk

Přiznání šéfa Vojenského zpravodajství Milana Kovandy může urychlit sdělení obžaloby ostatním lidem zapojeným do kauzy zneužití vojenské rozvědky. V diskuzním pořadu České televize to dnes řekl olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan. Policie podle něj musí pečlivě prověřit všechna fakta o případu, aby mohla čelit obhajobě všech obviněných.

Současný šéf Vojenského zpravodajství Kovanda se v sobotu přiznal k nelegálnímu sledování premiérovy manželky Radky Nečasové, které si údajně objednala Nečasova nejbližší spolupracovnice Jana Nagyová. „Nicméně ani takové doznání nezbavuje orgány činné v trestním řízení, aby pečlivě prověřily, zda skutečně k tomu takto došlo. Aby se případně vypořádaly s obhajobou všech obviněných,“ řekl v České televizi Ištvan.

O Kovandově dalším osudu v čele vojenské rozvědky rozhodne ministr obrany Vlastimil Picek. Podle Ištvana se šéf rozvědky při výslechu „vyjádřil způsobem hodným vojáka, důstojníka české armády a generála.“ Kromě Kovandy byli v případu zneužití Vojenského zpravodajství zadrženi bývalí šéf rozvědky Ondrej Páleník, zpravodajec Jan Pohůnek a Nagyová.

Olomoucké státní zastupitelství má řadu důkazů, které poukazují na to, že ke zneužití vojenské rozvědky opravdu došlo. „Z tohoto pohledu soud přisvědčil naší právní konstrukci,“ řekl Ištvan. Státní zastupitelství nyní podle něj bude postupovat tak, aby co nejrychleji zadržené obžalovalo.

Ostravský soud v sobotu poslal do vazby šest obviněných v kauzách kolem Jany Nagyové. Jediným ze sedmi obviněných, na koho vazbu neuvalil, se stal Kovanda, který se přiznal. Policie při čtvrtečním zásahu v české politice zadržela i další lidi, například bývalé „rebely“ ODS, které obvinila z úplatkářství.

Ištvan nevyloučil nové otevření již uzavřených případů

Ištvan v pořadu rovněž , nevyloučil, že kriminalisté mohou otevřít již uzavřené případy z minulosti. Reagoval na otázku, která se týkala vyšetřování lobbistů Romana Janouška a Ivo Rittiga. Jejich jména jsou spojována se zatčením Nagyové, pracovníků vojenské rozvědky či exposlanců ODS.

Rittig a Janoušek ovšem zatím nebyli obviněni, přestože policisté prohledali jejich obydlí a kanceláře. „Ve věci je od samého začátku vedeno jedno řízení, protože jednotlivé skutky jsou spojeny jednotlivými osobami,“ uvedl Ištvan.

Janoušek byl v minulosti například podezírán švýcarskou prokuraturou z praní špinavých peněz. Švýcaři tehdy dokonce obstavili jeho účet, kde měl uloženy stovky milionů korun. Prokuratura požádala o pomoc při vyšetřování Čechy, ale ti případ bez výsledku uložili a Švýcaři poté byli nuceni peníze odblokovat.

Rittigovo jméno je v médiích spojováno mimo jiné s vyváděním peněz z pražského dopravního podniku, na něž upozornil Nadační fond proti korupci. Ani v tomto případě však Rittig, který podezření odmítá, nebyl obviněn.

„Jakákoliv kauza, která nebyla vyšetřena tak, jak se skutek stal, může být znovu vyšetřena. I kauzy, které byly dříve uzavřeny,“ dodal Ištvan. Podle něj se kriminalisté v současnosti již řídí tím, že je možné se k některým kauzám „na základě dalších důkazů“ vrátit.

Zahájení trestního stíhání proti Janě Nagyové a dalším v kauze nelegálních odposlechů. by E15online

Svět sleduje Nečase: Jeho vláda podle tiskových agentur visí na vlásku