Je čas připravit se na vyšší odvody do státní pokladny

Volební urna, ilustrační foto

Volební urna, ilustrační foto Zdroj: CTK

Předčasné volby se nezadržitelně blíží, volební kampaň politických stran se rozjela plnou parou k vytouženému cíli. Většina z frakcí, které by chtěly vkročit do Poslanecké sněmovny, už také zveřejnila, čím chce oslovit voliče. Přehled volebních programů začínáme kapitolou daně.

Politický trend, minimálně následujících čtyř let, je, zdá se, jasný. Pokud se potvrdí expertní předpovědi a dosavadní výsledky průzkumů veřejného mínění, předčasné říjnové volby vyhraje levice. Ta také pro své voliče a sympatizanty připravila velmi podrobné programy. Shodují se především v jednom – tak či onak chtějí zvyšovat daně.

Jak jednotlivcům, tak živnostníkům a firmám, mírných výhod by se mohly dočkat nanejvýš rodiny s dětmi. V duchu tradice by nejvyšší zdanění čekalo hlavně nadprůměrně vydělávající lidi a to nejenom ty, kterých se už nyní týká pravicovou vládou zavedená „solidární přirážka“. Nejvíc by bohaté zdanili komunisté. Vzácná shoda na levici panuje i v nutnosti podávat majetková přiznání a na zavedení registračních pokladen.

Zajímavé jsou však i daňové sliby pro nízkopříjmové skupiny obyvatel. Jejich peněženkám by měla prospět především úprava daně z přidané hodnoty. Po letech se tak na scéně znovu objevuje i návrh třetí, dokonce nulové sazby DPH. Jediná ČSSD přitom přiznává, že jakoukoli třetí sazbu, zvláště pak tu nulovou, by bylo nutné vyjednat v Evropské unii. Už ale nedodává, že Evropská komise až dosud takovým experimentům rozhodně nakloněná nebyla.

Nejméně daňových změn slibuje TOP 09 a ODS. Ta první se v programu omezila na konstatování, že bude prosazovat stejné úpravy jako v roce 2011, ODS bude program představovat postupně, aby se její voliči, jak řekl výkonný šéf strany Martin Kuba, měli na co těšit. Zatím tak jsou známy pouze dva body – oba míří na čerstvé absolventy škol. Dá se ale předpokládat, že volební program bude vycházet z takzvané Agendy 2014.

Volby 2013Volby 2013

Volby 2013Volby 2013

Volby 2013Volby 2013