Jednání zdravotnické tripartity skončilo bez výsledku

předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel

předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel Zdroj: ctk

Zdravotnická tripartita dnes nic nevyřešila. Odboráři trvali na splnění platových slibů vlády z memoranda a kritizovali chystané reformní zákony i vyhlášky. Protesty zatím nepohrozili, možná se na nich domluví na setkání lékařských odborů 19. června. Ministerstvo zopakovalo, že víc peněz nemocnicím nemůže dát, odboráři si prý mají domluvit růst platů s kraji. Tlak odborářů na vládu trvá od loňského podzimu, kdy pořádali happeningy po celé republice. Platy jsou probírány na každé tripartitě.

„Odbory dnes měly na všechny návrhy jedinou odpověď: ne. Jednání je totální neúspěch,“ řekl náměstek Petr Nosek.

Otázka platů je podle něj uzavřena od setkání odborářů s premiérem Petrem Nečasem (ODS) v půli května. Řekl jim, že víc peněz zdravotní pojišťovny nemocnicím nepošlou. Odkázal je na kraje, aby donutily stejně jako ministerstvo své nemocnice k růstu platů.

„Ustrnuli jsme na mrtvém bodě, v tuto chvíli nemůžu za sebe vyloučit vůbec nic, definitivní stanovisko je předčasné,“ řekl po jednání novinářům předseda lékařských odborů Martin Engel. Odbory už dřív zveřejnily, že jsou připraveny uspořádat protesty. Mohly by být ještě letos a nebyly by to jen happeningy jako loni na podzim. V nejtvrdší variantě se mluví o hromadných výpovědích lékařů i sester.

„Odbory se musejí rozhodnout, zda chtějí demonstrovat, aby padla vláda, nebo jednat u společného stolu. Obojí nelze,“ uvedl první náměstek Marek Ženíšek.

Podle ministra Leoše Hegera (TOP 09) chtějí odbory něco, co lze považovat za legitimní, platy v nemocnicích by měly být vyšší. „Ministerstvo ale nemá nástroje úplně ve svých rukou. Kde jsme mohli, jsme je použili,“ prohlásil ministr.

„Všichni trvali na svých pozicích, podle ministerstva si efektivní nemocnice se zvyšováním platů poradí,“ řekla místopředsedkyně zdravotnických odborů Ivana Břeňková. Připomněla, že platy ve státních nemocnicích se často zvýšily na úkor zaměstnanců, nemocnice propouštěly.

Zdravotnická tripartita jednala dnes také o dojezdových dobách k lékaři. Do 30. června zpracuje ministerstvo připomínky a zveřejní analýzu. Odboráři chtějí zkrátit dojezdové doby, ministerstvo jim vyšlo zčásti vstříc, například k praktikovi by měl pacient dojet do 35 minut, původní ministerský návrh byl 45 minut.