Jméno superúředníka vybere vláda ve středu

premiér Bohuslav Sobotka

premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Tajemnice městského úřadu v Třebíči Simeona Zikmundová, šéf strukturálních fondů rezortu průmyslu Břetislav Grégr a ředitel kanceláře náměstka ministra vnitra Josef Postránecký. Z těchto tří jmen má vláda ve středu vybrat náměstka pro státní službu, tedy takzvaného „superúředníka“. Zatímco Grégr s Postráneckým mají vazby na sociální demokracii, Zikmundová sympatizuje s lidovci.

„Tuto trojici nemohu potvrdit ani vyvrátit. Vláda si uchazeče vyslechne a pak bude hlasovat. Věřím, že vybereme kvalitního kandidáta,“ uvedl včera v České televizi ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Právě pod něho bude klíčový úředník zodpovědný za řízení celé státní správy spadat.

Mezi finalisty se překvapivě neprobojoval Chovancův první náměstek pro vnitřní bezpečnost Jiří Nováček, o němž se spekulovalo jako o favoritovi. „Žádný z mých náměstků nepostoupil. Pan Nováček zůstane na ministerstvu ve své současné funkci,“ dodal Chovanec.

Do druhého tendru se přihlásilo 21 zájemců, jedenáct z nich kvůli nesplnění požadavků vypadlo. Po pohovorech se zbylými deseti výběrová komise minulý pátek doporučila Zikmundovou, Grégra a Postráneckého. První soutěž skončila loni v prosinci krachem. Adepty byli jen tři lidé a ani jeden nevyhověl podmínkám, které musely být zjednodušeny. Konkrétně tak, že certifikát z jazykové zkoušky předloží příští „superúředník“ do jednoho roku od nástupu do funkce. „Chtěl bych vyvrátit informace, že jsme snížili nároky. Ze znalosti jazyka byli vyzkoušeni všichni,“ odmítl kritiku prezidenta Miloše Zemana Chovanec.

Ministr se rovněž pozastavil nad tím, že rezorty financí a obrany ovládané hnutím ANO už mají od ledna státní tajemníky. Například na obraně je to Petr Vančura. Podle Chovance všichni státní tajemníci vzejdou z transparentních výběrových řízení, které skončí do začátku července. „Podmínky musí být všude stejné,“ řekl.
Dosud není jasné, nakolik služební zákon zatíží rozpočet. „Může to být až šest miliard korun, ale i nula. Do dvou týdnů by vláda měla dostat návrh řešení,“ uzavřel šéf rezortu vnitra.