Kandidátem na ministra zahraničí je Hamáčkův náměstek Kulhánek. V minulosti pracoval pro Číňany

Kandidátem na ministra zahraničí je Hamáčkův náměstek Jakub Kulhánek

Kandidátem na ministra zahraničí je Hamáčkův náměstek Jakub Kulhánek Zdroj: Profimedia

Novým šéfem diplomacie za ČSSD by se měl stát dosavadní náměstek ministra vnitra Jakub Kulhánek. Dlouholetý blízký spolupracovník Jana Hamáčka má za sebou působení v pozicích náměstka ministra obrany a náměstka ministra zahraničí, odkud odešel, když neprošel opakovaným výběrovým řízením na svou pozici. Následně přešel ze státní správy do čínské společnost CEFC Europe, kde působil po boku Jaroslava Tvrdíka jako „externí konzultant investičních projektů a regulačního prostředí v EU”.

V úterý večer o Kulhánkově nominaci na post nového ministra zahraničí rozhodlo grémium sociální demokracie, tedy nejvyšší orgán strany. O výsledku jednání informoval statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka. 

Na ministerstvu kultury tedy zůstane Lubomír Zaorálek, který v minulých dnech projevil nechuť stěhovat se do Černínského paláce. Hamáček mu post nabídl poté, co byl v pondělí odvolán Tomáš Petříček. 

Ministrem kultury se zároveň s největší pravděpodobností nestane poslanec ČSSD a starosta Náchoda Jan Birke. „Nezlobte se, vyjádřím se až ve středu ráno,” uvedl na dotaz deníku E15 Birke. 

O nominaci Kulhánka už byl podle Onderky informován prezident Miloš Zeman, který jmenuje a odvolává členy vlády na návrh jejího předsedy. „Pan prezident o jménu ví. Nevím o tom, že by sdělil jakékoli výhrady,“ řekl Onderka. Více se k věci podle něj vyjádří ve středu Hamáček. Onderka očekává, že ke jmenování nového ministra dojde v řádu dnů.

Kulhánek zastával také pozici náměstka pro řízení sekce bezpečnostní a multilaterální na ministerstvu zahraničí v době, kdy úřadu šéfoval Zaorálek. Náměstkem byl také na ministerstvu obrany. Kulhánek studoval mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově v Praze, magisterský titul má z washingtonské Georgetown University.