Karlovy Vary bude stát „losovačka“ 300 milionů. Peníze musí vrátit státu

Letiště Karlovy Vary

Letiště Karlovy Vary Zdroj: Daniel Svoboda, Mlada fronta

Karlovy Vary musí státu vrátit za uspořádání takzvané „karlovarské losovačky“ 300 milionů korun, rozhodl o tom finanční úřad. Kromě dotace ve výši 156 milionů korun vypočítal Karlovým Varům ještě stejně vysoké penále. Město ale v rozpočtu 300 milionů korun navíc nemá.

Proti rozhodnutí finančního úřadu už podaly Karlovy Vary odvolání, Generální finanční ředitelství má na jeho posouzení půl roku. Informoval o tom deník Dnes.

Termín karlovarská losovačka je spojený s výběrem stavební firmy pro výstavbu multifunkční KV areny v roce 2007. Organizátor soutěže vybíral dvě z firem včetně vítěze z uzavřeného osudí několik desítek sekund, zatímco ostatní lístky vytáhl podstatně rychleji. Losující to komentoval tak, že jsou lístky slepené, a nemůže je proto v osudí oddělit. Všemu přihlížela notářka, kterou mužovo počínání rozesmálo.

Záznam z karlovarské losovačky:

Město už kvůli losování dostalo dvě půlmilionové pokuty od antimonopolního úřadu. Případné vracení dotace a placení penále ale zasáhne Karlovy Vary mnohem citelněji. Městský rozpočet má kolem 1,3 miliardy korun, z toho ale není možné použít zhruba 700 milionů, které jsou na platy a další nezbytné výdaje. Ušetřit tak město podle deníku může při odložení oprav několik málo milionů, ale v žádném případě ne stovky.

„Při přípravě rozpočtu jsme se tento týden dozvěděli, že finanční úřad dotaci kontroloval. A protože peníze nebyly vynaloženy transparentně, což už antimonopolní úřad zjistil opakovaně, tak město musí dotaci vrátit. Spolu s penále je to pořádný zásek do městského rozpočtu,“ řekl člen finančního výboru při zastupitelstvu Jaroslav Fujdiar.

SYNER se dostal mezi TOP 20 firem v soutěži Českých 100 nejlepších

Velký návrat karlovarské losovačky?