Klaus má nového koně na ústavního soudce: Koudelku

Zdeněk Koudelka, kandidát na ústavního soudce

Zdeněk Koudelka, kandidát na ústavního soudce Zdroj: ctk- Michal Krumphanzl

Někdejší poslanec ČSSD a náměstek ředitele Justiční akademie v Kroměříži Zdeněk Koudelka bude kandidovat na soudce Ústavního soudu. Novinářům to řekl po dnešní schůzce s prezidentem Václavem Klausem. Klausův výběr bude muset ještě potvrdit Senát.

Klaus horní komoře v prosinci navrhl na nového ústavního soudce předsedu pražského městského soudu Jana Sváčka, Senát ho ale odmítl.

Docent ústavního práva Koudelka byl do roku 2006 místopředsedou sněmovního ústavně právního výboru a poslancem za ČSSD. Členem strany je dodnes. Do loňského ledna působil jako náměstek nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. Její nástupce Pavel Zeman ale Koudelku spolu s dalšími náměstky Vesecké odvolal. Nyní je Koudelka náměstkem ředitele Justiční akademie v Kroměříži.

Klaus dnes řekl, že Koudelku považuje za znalce ústavního práva a kvalitního člověka. Pro Ústavní soud by podle něho byl přínosem. Prezident poznamenal, že se senátory předem o nominaci Koudelky nejednal, poukázal ale na to, že by jako někdejší poslanec ČSSD měl svým spolustraníkům v Senátu vyhovovat. „Se Senátem jsem o tom nejednal, ale s velkým zájmem bych sledoval argumenty senátorů, kde dominuje ČSSD, že by zamítali svého dlouholetého, mimořádně kvalitního poslance, to by mě skutečně velmi zajímalo, jakým způsobem by se k tomu postavili,“ řekl.

Předseda senátorů ČSSD Petr Vícha řekl, že Koudelkova stranická příslušnost je z jeho pohledu spíš přitěžující okolnost. Zdůraznil, že musí rozhodovat odborné znalosti kandidáta, a nikoli členství ve straně. „Takže já to vidím, že je to spíše jeho přitěžující okolnost, protože o to přísněji se na něj musí pohlížet,“ dodal. Prezident podle něj svým komentářem dal Koudelkovi „černého Petra“.

„V sociální demokracii jsem od roku 1994. To je veřejná věc. Byl jsem za tuto stranu poslanec a nemyslím si, že bych teď mohl jakkoliv změnit názor na sebe u jiných lidí. Názor na jednoho člověka si děláte z více úhlů pohledu, jeho stranická angažovanost je jedna věc. Jsou tam i jiné úhly pohledu - odbornost, ale samozřejmě i nějaké antipatie či naopak sympatie,“ uvedl Koudelka.

Senátoři si Koudelku vyslechnou v klubech

Postup v Koudelkově případě bude podle Víchy stejný jako u předchozího kandidáta Sváčka. Senátoři si ho pozvou do svých klubů a výborů, a protože ne každý senátor ČSSD ho zná, budou se o jeho kvalitách radit i s odborníky. Ústavní soud podle generálního sekretáře Tomáše Langáška nebude Koudelkovu kandidaturu nijak komentovat, nevyjadřuje se oficiálně k žádným jménům potenciálních soudců. „Je to plně věc prezidenta republiky a Senátu,“ řekl Langášek. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský ale nedávno apeloval na to, aby byl nový soudce vybrán rychle. Zdůraznil tehdy, že plné personální obsazení Ústavního soudu je z dlouhodobého hlediska podmínkou efektivity ústavního soudnictví v zemi.