Klaus o Peake: vojáci „dívenku v roli ministryně obrany“ nepřijmou

Karolína Peake

Karolína Peake Zdroj: ctk

Prezident Václav Klaus si nedovede představit, že se vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) stane přes noc odbornicí na armádu a vojáci ji přijmou. Pochopit fungování ministerstva trvá vždy nějaký čas, a překotné výměny ministrů proto nejsou dobré, míní. Klaus to řekl na dnešním setkání s podnikateli a manažery pořádaném týdeníkem Euro.

„Výměna ministra je obecně nešťastným krokem, selháním, a proto to překotné vyměňování ministrů nesvědčí o ničem dobrém a každý ví, že pochopit elementární fungování ministerstva trvá nějaký čas. Nedokážu si představit, že se paní Peake stane přes noc odbornicí na armádu a že vojáci, statní mužové, přijmou takovou dívenku v roli ministryně obrany,“ řekl Klaus.

„Pokusím se pana prezidenta v osobním rozhovoru přesvědčit, že žádná křehotinka nejsem,“ reagovala na Klausovo vyjádření Peake. Vicepremiérku Klausova slova překvapila. „Vzhledem k tomu, že je celkem typické, že ministerstvo vede zkrátka politik a ne vždy odborník na tuto oblast,“ řekla Peake novinářům. Takzvané odbornické vlády podle ní také ne vždy učinily dobrá rozhodnutí.

Koaliční lídři se dnes ráno sešli na schůzce, na níž mají změny ve vládě řešit. Od pondělí je bez šéfa ministerstvo dopravy, kde skončil Pavel Dobeš (LIDEM). Dnes ve funkci končí dosavadní ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

Peake ve čtvrtek nevyloučila, že v příštím týdnu nastoupí na obranu. Premiér Petr Nečas (ODS) takový krok označil za logický, pokud ODS obsadí kromě ministerstva průmyslu i dopravu a připraví sloučení obou resortů. Změny ve vedení ministerstev by měly být zaneseny v aktualizované verzi koaliční smlouvy.