Klaus opět narazil, Koudelka ústavním soudcem nebude

Zdeněk Koudelka

Zdeněk Koudelka Zdroj: ctk- Michal Krumphanzl

Bývalý poslanec ČSSD Zdeněk Koudelka se ústavním soudcem nestane. Senátoři dnes jeho nominaci v tajných volbách odmítli. Koudelka dostal jen 29 hlasů. Po Janu Sváčkovi tak Senát odmítl i druhého kandidáta, kterého navrhnul prezident Václav Klaus v aktuální obměně Ústavního soudu.

Kritici Koudelkovi vytýkali jeho angažmá u bývalé nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, jejímž byl náměstkem, nebo obhajobu sporných zákonů, proti nimž se Ústavní soud postavil. Šlo například o volební zákon z dob opoziční smlouvy mezi ODS a ČSSD.

Koudelka byl dnes terčem kritiky v nebývale otevřené hodinové debatě před vlastní volbou, a to zejména z řad svých stranických kolegů. Například šéfka senátní ústavní komise Jiřina Rippelová (ČSSD) poukázala na Koudelkovu kritiku rozhodnutí Ústavního soudu nebo obhajobu výkladu ústavy ve prospěch prezidenta.

„Nemohu hlasovat pro jednoho z čelných představitelů Nejvyššího státního zastupitelství z temných dob ustanovování takzvané justiční mafie,“ prohlásila Rippelová. Schválením Koudelkovy nominace by podle ní sociální demokracie „spadla do připravené pasti“, neboť by potvrdila scénář, že údajně odmítá kvalitní kandidáty a podporuje jen „své lidi“.

„Docent Koudelka vychází příliš vstříc politikům. Je politikům příliš k dispozici,“ dodal Petr Pithart (KDU-ČSL). Reagoval na Koudelkovu spolupráci na změně poměrného volebního zákona, proti kterému však byl tehdejší prezident Václav Havel a také Ústavní soud. „Ústavní soudce by měl být rytíř bojující za ústavu. Kdo jiný než politici ji někdy opomíjejí,“ dodal.

Proti tomu se Koudelka ohradil: „Průměrná životnost vládnutí je u nás jeden rok. Já to za dobré nepovažuji. A chci-li tedy změnit politický systém, a pokud nechci diktaturu a prezidentský stát, je nutné změnit volební systém do Poslanecké sněmovny, aby vznikl stabilní systém.“

Klaus: Je to smutné, žalostné a deprimující

Prezident Václav Klaus odmítnutí svého kandidáta na ústavního soudce označil za „smutné, žalostné a deprimující“. „Musím říci, že jsem tomu nevěřil, že by sociální demokracie v Senátu mohla zvolit tuhle taktiku, která je trošku dětinská. Jasně předvádějí, že jim jde o politický souboj, a ne o kvalitu vybavení Ústavního soudu,“ řekl Klaus.

„Jestli to udělali teď vůči svému dlouholetému poslanci a špičkovému právníkovi sociální demokracie, tak je jasné, že je to jejich politická hra,“ prohlásil.

především kvůli jeho členství v předlistopadové KSČ a spekulací, že jako soudce rozhodoval na základě zadání někdejší Státní bezpečnosti, komunistické policie nebo samotné strany.

Dvaačtyřicetiletý Koudelka byl místopředsedou sněmovního ústavně právního výboru. Nyní je náměstkem ředitele Justiční akademie v Kroměříži. Klaus ho nominoval poté, co v únoru neprosadil v Senátu kandidaturu předsedy Městského soudu v Praze . Koudelka měl nahradit Elišku Wagnerovou, které v březnu skončil mandát.

Dohromady již Senát Václavu Klausovi za jeho funkční období zamítl osm kandidátů, které do Ústavního soudu navrhl.