Klaus: Zahraniční obchod nemůže táhnout vývoz do zpomalující Evropy

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: mediafax

Český bankovní systém je podle prezidenta Václava Klause navzdory dluhové krizi v eurozóně stabilizovaný a funguje dobře. Česká republika ale musí více exportovat i jinam než do zemí Evropské unie, jejichž ekonomikám kvůli krizi hrozí citelné zpomalení. Klaus to dnes řekl po jednání se členy bankovní rady České národní banky.

„Centrální banka a celý náš bankovní systém fungují dobře a jsou stabilizované. Na rozdíl od jiných bankovních systémů se dá říci, že český bankovní systém je v pořádku, a to jak díky sobě samému, tak i racionálnímu chování ČNB,“ uvedl Klaus.

Guvernér ČNB Miroslav Singer míní, že dluhová krize se v Česku nepromítne přes finanční sektor, ale prostřednictvím reálné ekonomiky. Český zahraniční obchod, který je motorem tuzemské ekonomiky, proto podle Klause už nemůže být tažen vývozem do Evropy, jejíž ekonomika zpomaluje. Exportéři by měli být více aktivní i na jiných trzích, například v Latinské Americe.

Ze zemí platících eurem má nejvážnější finanční problémy zadlužené Řecko, které se delší dobu potácí nad propastí státního bankrotu. Ostatní členské státy schvalují obří peněžní záchranné balíky pomoci. Česko v eurozóně sice není, řecká krize ale ovlivňuje celou EU.

Členské státy EU na konci října přijaly další rámec pomoci Řecku. Eurozóna se shodla, že výrazně zvýší efektivitu záchranného fondu EFSF. Dohodla se s bankami na odpisech řeckých dluhů o přibližně 50 procent i na rekapitalizaci evropských bank. Podle Klause „neúnosné zadlužení“ nemůže být řešeno způsobem, který nebude prorůstový.