Klausová a Remek jsou velvyslanci, navzdory slibům vlády

Vladimír Remek

Vladimír Remek

Vláda premiéra Jiřího Rusnoka schválila jmenování bývalé první dámy Livie Klausové a europoslance za KSČM Vladimíra Remka velvyslanci. Rusnok přitom minulý týden prohlásil, že jeho kabinet bez důvěry už nové velvyslance schvalovat nebude.

Kabinet schválit dva velvyslanecké posty už 31. července, jak napsaly Lidové noviny. Deník zmiňuje, že Klausová i Remek na začátku roku podpořili Miloše Zemana v prezidentské volbě.

V zápisu z jednání vlády podle listu stojí, že kabinet 31. července projednal materiál předložený ministrem zahraničních věcí a přijal usnesení. Pro hlasovalo všech 13 přítomných členů vlády. Víc veřejný zápis neobsahuje, protože projednávání nových velvyslanců patří kvůli diplomatickým zvyklostem do režimu utajení.

Mezi nově schválenými ambasadory má být i Klausová. „Popřít to nemohu,“ řekl deníku za příslibu anonymity jeden z ministrů. Oficiálně nikdo z členů vlády jednání komentovat nechtěl.

Klausová, která má být jmenována velvyslankyní v Bratislavě, tak vedle podpisu Zemana čeká na bezpečnostní prověrku Národního bezpečnostního úřadu a souhlas slovenské strany, takzvaný agréement. Jediný československý kosmonaut Remek by se měl stát velvyslancem v Rusku.

Klausová v prezidentské kampani zaútočila na manželku Zemanova protikandidáta Karla Schwarzenberga. O možnosti, že by se mohla stát velvyslankyní na Slovensku, začal Zeman hovořit koncem března, ani ne měsíc od nástupu na Hrad.