Klausová a Remek mají cestu na ambasády otevřenou

Livie Klausová

Livie Klausová Zdroj: ctk

Bývalá první dáma Livie Klausová a europoslanec za KSČM Vladimír Remek zamíří na velvyslanecké posty v Bratislavě a Moskvě. České televizi to řekl ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček, který tak ukončil několik měsíců trvajícíc spekulace.

Prezident Miloš Zeman včera podepsal prvních 15 jmenovacích listin českých diplomatů. Mezi dalšími jmény, která ministr zahraničí Jan Kohout předloží vládě příští týden, by už měli být i prezidentovi favoriti Klausová i Remek. „Musí být personami, které otevírají dveře i pro podnikatelskou sféru. Paní Klausová a pan Remek těm požadavkům naprosto vyhovují,“ uvedl Kohout.

Premiér Jiří Rusnok dal už dříve najevo, že se Zemanovými návrhy souhlasí. „Já s těmito návrhy problém nemám, já myslím, že jsou to naopak návrhy pozitivní, které mohou České republice v obou těchto zemích pomoci,“ řekl Rusnok Českému rozhlasu.

Klausová i Remek Zemana podpořili v prezidentské kampani, ten po svém zvolení navrhl jejich jmenování velvyslanci. Proti se ale postavitl tehdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, podle něj má velvyslance navrhovat právě hlava tohoto resortu a prezident je má po schválení vládou pouze jmenovat.

Schwarzenberg si myslí, že Zeman jmenoval Rusnokovu vládu i kvůli tomu, aby mohl prosadit své návrhy na obsazení volných velvyslaneckých postů. Prezident už avizoval, že pověřovací listiny s radostí podepíše.