Koalice v Ostravě bude kopírovat vládu

Ostravský lídr hnutí ANO Tomáš Macura

Ostravský lídr hnutí ANO Tomáš Macura Zdroj: ctk

Vítězné hnutí ANO by v Ostravě mělo být v koalici s ČSSD a KDU-ČSL. V pětapadesátičlenném městském zastupitelstvu bude mít 31 hlasů. Do primátorského křesla by měl usednout lídr hnutí ANO Tomáš Macura a prvním náměstkem by měl být Lumír Palyza (ČSSD). Koalice v třetím největším městě republiky tak bude kopírovat spolupráci uskupení na vládní úrovni. Politické subjekty už podepsaly koaliční dohodu. V opozici tak pravděpodobně končí hnutí Ostravak, KSČM a ODS.

V jedenáctičlenné městské radě podle dohody obsadí ANO pět míst, sociální demokraté čtyři a lidovci dva. Kromě postu primátora by hnutí ANO mělo zodpovídat mimo jiné za úsek financí a rozpočtu i za nově dohodnutý resort sdružující veškeré centrální nákupy, výběrová řízení a dotační tituly, uvedl Macura.

Koaliční vyjednávání mělo v Ostravě městě složitý průběh. Zahájilo ho vítězné hnutí ANO, které zpočátku avizovalo své spojení s hnutím Ostravak či ČSSD s přibráním některého z dalších partnerů. Spolupráci s ČSSD nakonec odmítlo a vše zdůvodňovalo tím, že ČSSD neprovedla avizovanou sebereflexi a personální změny, které by přinesly očištění strany od osob spojených s korupčními kauzami v Ostravě. Lídr ČSSD Palyza byl totiž před volbami spojován s obviněným lobbistou Martinem Dědicem, s nímž údajně udržoval četný telefonický kontakt.

Hnutí Ostravak vyšlo naprázdno

ANO se tak nakonec rozhodlo, že bude jednat o spolupráci s hnutím Ostravak, lidovci a ODS. Jednání však ztroskotala na centrálním městském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, kde ANO chtělo obejít hnutí Ostravak, které tam volby vyhrálo. Ostravak se proto nakonec rozhodl spojit s ČSSD a KSČM, uskupení podepsaly memorandum o spolupráci. A totožně měly koalice vypadat i v některých městských obvodech včetně Poruby.

Právě v Porubě se však situace vyvíjela podobně jako v centrální městské části a hnutí Ostravak se tam pro změnu nedokázalo dohodnout s vítěznou ČSSD. Sociální demokraté tak ve středu oznámili, že od memoranda ustupují. Začalo nové kolo vyjednávání a již ve středu večer se ANO dohodlo s ČSSD a lidovci. Stejné dohody byly týž den uzavřeny rovněž v městských obvodech Jih a Poruba.

Ostravak se obává i o již uzavřené koalice

„Po předchozích zkušenostech z jednání s panem Semerákem (lídrem Ostravaka), která v našich očích značně podkopala důvěryhodnost celého hnutí Ostravak, jsme jako perspektivnější a funkčnější řešení vyhodnotili koalici na vládním půdorysu,“ komentoval povolební vývoj Macura.

Lídr Ostravaku Lukáš Semerák řekl, že ví, že do vyjednávání zasáhly centrální stranické špičky. „Holt jsme posloužili za užitečného idiota. Nejprve nám ANO šikovně vykopalo příkop na Moravské Ostravě …, zahnalo nás do koalice s ČSSD a s KSČM, aby z toho následně ČSSD bez udání důvodů vycouvala,“ uvedl Semerák. Nyní očekává, jak se situace vyvine také v dalších klíčových městských částech - centrální Moravské Ostravě a Přívozu a Slezské Ostravě, kde už Ostravak uzavřel koaliční dohody.

V pětapadesátičlenném zastupitelstvu získalo ANO 15 mandátů, ČSSD 12, Ostravak a komunisté po deseti. Po čtyřech křeslech mají lidovci a ODS.

Tomáš Macura (50)
Datum a místo narození6. května 1964 v Ostravě
VzděláníAbsolvoval Vysokou školou ekonomickou v Praze a následně MBA program v Prague International Business School
Současné povoláníEkonom, manažer a podnikatel v oblasti cestovního ruchu
KariéraNejprve pracoval jako ekonom ve Státní bance československé (1986-89), poté jako vedoucí finančního útvaru ve společnosti Moravské chemické závody a. s. Ostrava (1989-98), řadu let pracoval ve farmaceutické společnosti Walmark, nejprve v nižších manažerských funkcích, poté jako finanční ředitel a nakonec jako generální ředitel (2003-07) a spoluakcionář společnosti
Členství v politických stranáchJe nestraník
RodinaJe ženatý, má dvě děti
Je aktivním členem několika organizací zabývajících se problematikou chovu domácích zvířat (má psy a kočky), například je předsedou správní rady Nadace na pomoc zvířatům.