Koalice začíná se zpožděním jednat o budoucnosti vlády

Koalice

Koalice Zdroj: ctk

Koaliční schůzka k nejnovější vládní krizi začala o půl hodiny později, než se předpokládalo, ve 21:30. Do Strakovy akademie přijeli také členové grémia ODS. Stranické vedení na úřadu vlády jedná paralelně se zasedáním koaličních špiček.

Cílem večerního jednání je vyřešit situaci vzniklou po obvinění šéfky premiérova kabinetu Jany Nagyové, skupiny bývalých poslanců ODS a představitelů vojenské rozvědky. Koaliční schůzka by se měla uskutečnit ve formátu K9. Každá strana do něj tedy vyšle tři své zástupce.

Do sídla vlády dorazil po návratu z jednání visegrádské skupiny ve Varšavě premiér a předseda ODS Petr Nečas. Z dalších občanských demokratů jsou ve Strakově akademii první místopředseda strany Martin Kuba, předseda poslaneckého klubu Marek Benda, šéfka Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, místopředsedové strany Tomáš Chalupa a Jiří Pospíšil, ministři dopravy Zbyněk Stanjura a zemědělství Petr Bendl.

Dorazili i bývalý primátor Prahy a šéf pražské organizace ODS Bohuslav Svoboda a místopředseda Senátu za ODS Přemysl Sobotka

Za nejmenší koaliční stranu LIDEM na jednání přišel ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, spolu s ním by měly dorazit šéfka strany a vicepremiérka Karolína Peake a místopředsedkyně liberálních demokratů Dagmar Navrátilová.

Za TOP 09 na jednání pravděpodobně přišli předseda strany Karel Schwarzenberg, ministr financí Miroslav Kalousek a šéf hnutí STAN a poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.