Koaliční neshody. Pod smlouvou chybí jeden podpis

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek (uprostřed), první místopředseda Marian Jurečka (vlevo) a místopředseda Jan Bartošek.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek (uprostřed), první místopředseda Marian Jurečka (vlevo) a místopředseda Jan Bartošek. Zdroj: Simanek Vit

Pod koaliční dohodou chybí poslední podpis poslance koalice ČSSD, ANO a lidovců. Poslanec ČSSD Jeroným Tejc řekl, že smlouvu podepsali všichni zástupci sociální demokracie.

Podle neoficiálních informací jde o zástupce KDU-ČSL. Do dneška chtěla mít koalice pod smlouvou všech 111 podpisů. Ještě do odpoledne přitom dohodu nepodepsalo ani několik sociálních demokratů, do večera ale dokument podepsali.

„Chybí podpis jednoho poslance jiné koaliční strany, nikoliv sociálního demokrata. To jméno neznám, ale není to sociální demokrat,“ řekl Tejc.

Chybějícím podpisem je zřejmě lidovecký. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek odpoledne novinářům řekl, že ještě ráno jeden chyběl. Šéf klubu Marian Jurečka pak novinářům potvrdil, že dohodu zatím nepodepsal jejich poslanec Vít Kaňkovský.

„Já jsem s ním dnes hovořil, probírali jsme nějaké záležitosti, které mu vadí. Během dnešního dne mi dá vědět, jak se rozhodne,“ uvedl Jurečka. Podle Jurečky více lidoveckých poslanců mělo výhrady, týkaly se například programu v oblasti zdravotnictví. Na klubu se poslanci podle Jurečky dohodli, že připomínky budou zohledněny v programovém prohlášení vlády.