Kolik učitelů, tolik peněz. Valachová chystá změnu financování škol

Ministryně školství Kateřina Valachová

Ministryně školství Kateřina Valachová Zdroj: ctk

Regionální školy by měly být nově financovány hlavně podle počtu učitelů, nikoli žáků. Změna by mohla nastat od přespříštího roku, řekla v České televizi ministryně školství Kateřina Valachová (za ČSSD). Reformu financování regionálního školství označila za absolutně klíčovou. Od stejné doby by mohl být zaveden taky kariérní řád pro učitele.

Ohledně změny financování školství Valachová slibuje, že ministerstvo „bude mít tah na branku“. Směřováním peněz na učitele by se podle ní srovnaly rozdíly mezi malými a velkými školami. „Pokládala bych za velkou nespravedlnost a velkou chybu, kdyby nám umíraly malé základní školy v obcích,“ zdůraznila Valachová.

Příslušnou novelu chce ministryně předložit v paragrafovém znění do konce letošního roku. Na jejím základě by ministerstvo posílalo školám peníze na tarify na počet učitelů a určilo by další normativy nárokových a nenárokových složek. „To znamená, jaké tam jsou potřeby dětí nadaných, dětí sociálně znevýhodněných, dětí z těžších majetkových poměrů, zdravotně postižených,“ vyjmenovala Valachová. Zohledňoval by se třeba taky počet odučených hodin.

Ministryně zdůraznila, že reforma financování musí být pro školy pomocí, nikoli byrokracií. Součástí zákona proto bude podrobný popis dopadů na školy, na učitele i na státní rozpočet.

Vyšší plat už po dvou letech

Zavedení kariérního řádu učitelů Valachová pozastavila. „Mám nepříjemný pocit, že z kariéry se nám ztratil učitel,“ uvedla. Nechce prý opomíjet učitele, kteří své zaměstnání vnímají jako poslání.

Změnou tarifů by ministryně chtěla už od listopadu podpořit učitele s letitou praxí a začínající učitele, kteří by se do vyššího tarifního pásma dostali už po dvou letech. Nyní úředníci počítají, zda by na to bylo dost peněz, Valachová proto nemůže garantovat, že se obě záležitosti vyřeší už nyní. Učitelům by měly od listopadu vzrůst tarifní platy o tři procenta.

Valachová podotkla, že v rozpočtu pro příští rok by mělo ministerstvo dostat navíc i 1,5 miliardy korun na takzvané výkony, které dosud často ubíraly z platů. Peníze hodlá využít taky k přípravě pro start vzdělávání handicapovaných žáků v běžných školách. Na ně bude potřeba v roce 2017 nejméně miliarda korun navíc, uvedla ministryně. Pro nynější školní rok bude podle ní dostatek peněz na asistenty žáků a nestane se, že by děti, které budou mít asistenty od září, o ně od ledna přišly.