Komunista Filip obhajoval cestu do Moskvy, řešil prý dopad sankcí

Vojtěch Filip, KSČM

Vojtěch Filip, KSČM Zdroj: Anna Vackova, E15

Místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) obhajoval dnes svoji nedávnou cestu do Moskvy, od níž se Poslanecká sněmovna distancovala. Trval na tom, že šlo o oficiální cestu dolní komory, kterou schválil její předseda Jan Hamáček (ČSSD).

Předseda KSČM Filip řekl, že v Rusku řešil především dopad sankcí, a dostal ujištění, že zakázek českých firem se nedotknou. Filipa pozval jeho protějšek ze Státní dumy Sergej Železňak, který je kvůli anexi ukrajinského Krymu na sankční listině Spojených státu a Evropské unie.

Sněmovna Filipovu cestu ve středu kritizovala a přijala usnesení, podle kterého Filip v Rusku nereprezentoval její postoje. Filip uvedl, že pozvání od Železňaka projednával s předsedy parlamentních komisí i ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD).

Co nejmenší "formát"

Dohodli se, že bude vyslána delegace „v co nejužším formátu“. „Proto také původně zamýšlená delegace nebyla projednána na zasedání organizačního výboru,“ vysvětloval místopředseda dolní komory. Železňakovi prý o usnesení sněmovny řekl, tomu ale podle Filipa stanovisko poslanců nevadilo.

„Jednalo se o pracovní návštěvu Ruské federace v režimu služební cesty, kterou jsem schválil podle platných postupů,“ uvedl k Filipovu vyjádření Hamáček.

„Pokud si vzpomínám, tak jsem jen upozorňoval pana Filipa, že ten, kdo ho zve, je na jednom ze seznamů nežádoucích osob v souvislosti s přijímanými omezeními v EU a USA,“ reagoval ministr zahraničí lubomír Zaorálek.

Filipovi prý zároveň řekl, že žádný z evropských parlamentů v této době delegaci do Ruska neposlal. Ministr připomněl, že rozhodování o cestě se účastnit nemohl, protože je věcí sněmovny.