Komunisté chtějí v rozpočtu změny za miliardy korun

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš, E15

Při návrzích na úpravy státního rozpočtu bude strana vycházet i z programu vlády ANO a ČSSD. V podpoře sociálních služeb se shoduje s lidovci.

Komunisté ladí své představy o změnách státního rozpočtu na příští rok a slibují sadu pozměňovacích návrhů. Jejich prioritami jsou výstavba bytů, důraz na sociální služby, výkup soukromých podílů ve vodohospodářských společnostech a investice do vysokoškolského vzdělání. Premiér a šéf ANO Andrej Babiš, jehož koalici s ČSSD drží KSČM u moci, shodu nevylučuje. O detailech se však podle něj bude teprve jednat.

„Pořád se mluví o podpoře nájemního bydlení, ale v rozpočtu na to nejsou peníze. Obce je nemají, a do výstavby se proto nepouštějí,“ řekl člen rozpočtového výboru za komunisty Jiří Dolejš. I když stále chybí zákon o sociálním bydlení, problematika by se podle něj dala ošetřit například programem ministerstva pro místní rozvoj, který by stanovil pravidla pro přidělování dotací.

„Někdy se začít musí. Prostředky by měly být v rozpočtu vázány na konkrétní účel, pak už je na vládě, aby to dotáhla,“ míní s tím, že vyčlenit by se mělo minimálně několik miliard korun. „Stovky milionů jsou málo. Jeden malometrážní byt se pod tři miliony asi postavit nedá, takže za půl miliardy by bylo necelých dvě stě bytů. To není řešení,“ podotkl.

Další prioritou je podle místopředsedkyně sociálního výboru Hany Aulické Jírovcové (KSČM) péče o seniory nebo tělesně postižené lidi. Podle ní je nejkritičtější situace v Ústeckém a Jihomoravském kraji. „Jsem skeptická, asi se nám podaří získat jen jednu miliardu. Podobný požadavek má i KDU-ČSL,“ poznamenala v narážce na skutečnost, že jižní Morava je volební baštou lidovců.

Při dalších dvou kolech projednávání plánu státních financí sněmovnou chtějí komunisté prosadit také přilepšení obecním a krajským pokladnám na výkup akcií vodohospodářských společností. Důvodem je to, aby nad nimi samosprávy získaly kontrolu například kvůli boji se suchem. „Finančně podpořit musíme také vysoké školy a inovace, ale v tom se shodujeme i s pravicovými stranami,“ dodal Dolejš.

Největší spojence mají komunisté v klubu sociální demokracie. Obě strany prosadily do programového prohlášení menšinového kabinetu právě podporu bytové výstavby i další témata. „Budeme s KSČM jednat, až předloží konkrétní návrhy,“ řekl Babiš.